Amerika en China voeren strijd om digitale macht in 2019

De Verenigde Staten en China zijn al geruime tijd met elkaar in conflict. Beide economische grootmachten proberen hun positie op de wereldmarkt te verbeteren. Dat blijkt in de praktijk lastig. Eerder werden al importheffingen doorgevoerd op producten van beide landen. Nu blijkt ook de digitale wereld verder onder druk te staan. Regelmatig wordt daarbij aangevoerd dat de veiligheid van Amerika en daarmee ook de gehele Westerse wereld in het geding is.

Dat is volgens de VS ook het geval bij het Chinese bedrijf Huawei. Het conflict tussen de VS en China over dit technologiebedrijf loopt steeds verder op. Ook Europa blijkt hier last van te hebben. De Verenigde Staten blijken er van overtuigd dat Huawei een veiligheidsrisico is voor het Westen. Volgens Amerika zou China via de 5G-apparatuur van Huawei westerse overheden en bedrijven bespioneren.

Om die reden wil Amerika dat zo weinig mogelijk landen van deze apparatuur gebruik gaan maken. Amerika stimuleert landen om geen producten van Huawei te kopen. Pete Hoekstra de Amerikaanse ambassadeur in Nederland heeft in een interview met Trouw aangegeven dat de Nederlandse regering geen zaken zou moeten doen met het Chinese technologiebedrijf. Dit bericht heeft Amerika ook in andere landen afgegeven. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft echter in het NRC aangegeven dat Nederland een eigen afweging hierover maakt. Het besluit over dit onderwerp wordt naar verwachting in mei of juni 2019 genomen.