Woensdag 29 mei 2019 pensioenprotest in Nederland

Op woensdag 29 mei zal in Nederland een groot pensioenprotest worden gehouden. Dit protest is georganiseerd door de vakbonden CNV, FNV en VCP. Het bericht over het nieuwe pensioenprotest werd bekend gemaakt in het dagblad Trouw. Op maandag 25 maart 2019 wordt minister Koolmees van Sociale Zaken van het pensioenprotest op de hoogte gebracht. De vakbonden geven aan dat er een staking zal worden gehouden die groter is dan de staking van vorige week maandag. De staking werd toen echter stopgezet vanwege de aanslag op een tram in Utrecht waarbij drie mensen werden vermoord.

De vakbonden willen echter een nieuwe staking houden voor het pensioen. Er worden een aantal eisen vanuit de vakbondsorganisaties neergelegd. Zo willen de vakbonden dat de pensioenleeftijd niet verder gaat stijgen en dat er een aanvullend pensioen komt. De vakbonden voelen zich gesteund door de verkiezingsuitslag afgelopen week. Door deze verkiezingsuitslag heeft de regering geen meerderheid meer in de Eerste Kamer. Andere politieke partijen maken hier gebruik van en zien mogelijkheden om hun verkiezingsprogramma naar de onderhandelingstafel met andere partijen te brengen.

PvdA-leider Lodewijk Asscher had vorige week in Trouw al aangegeven dat zijn partij de AOW-leeftijd minder snel zou willen laten stijgen dan het kabinet. In november 2018 liep het overleg tussen de vakbonden en het kabinet vast over dit onderwerp. De vakbonden gaan nu door met staken. Ze willen pas weer in gesprek met minister Koolmees als de vakbonden de indruk hebben dat ze met de minister tot een akkoord kunnen komen.