Alleenstaanden met modaal inkomen kunnen nauwelijks betaalbare koopwoningen vinden in 2019

Het wordt voor alleenstaanden met een modaal inkomen steeds moeilijker om een betaalbare koopwoning te vinden in 2019. Dit bericht werd vrijdag bekend gemaakt door De Hypotheker. Deze organisatie geeft in een bericht aan dat een bepaalde groep op de woningmarkt bijna onmogelijk een koopwoning kan vinden die voor hen betaalbaar is. Het gaat hierbij om mensen met een modaal inkomen. Een modaal inkomen is ongeveer 36.000 per jaar en een grote groep Nederlandse werknemers valt onder deze groep.

Vooral alleenstaanden met een modaal inkomen hebben het lastig. Tweeverdieners met een modaal inkomen hebben veel betere kansen op de woningmarkt. Volgens De Hypotheker kan iemand met een modaal inkomen van 36.000 op jaarbasis een maximale hypotheek krijgen van 163.000 euro. Voor dat bedrag kun je in 2019 bijna nergens een redelijke woning kopen. In de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag is het al helemaal onmogelijk om voor dat bedrag een fatsoenlijke woning te kopen. De Hypotheker geeft aan dat op dit moment slecht zes procent van het totale woningaanbod binnen het bereik ligt van alleenstaanden met een modaal inkomen.

Tweeverdieners die gezamenlijk een inkomen hebben van 60.000 euro kunnen al snel een maximale hypotheek krijgen van 285.000 euro in Nederland in 2019. Daardoor hebben tweeverdieners al meer kansen om een woning te kopen op de woningmarkt dan alleenstaanden met een modaal inkomen. Toch zullen tweeverdieners in de praktijk ook wel bepaalde andere eisen stellen aan een koopwoning dan alleenverdieners maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Woningzoekers die alleenstaand zijn en een modaal inkomen hebben kunnen in sommige provincies nog wel koopwoningen vinden die betaalbaar zijn. Dit is met name het geval in de noordelijk provincies Friesland, Groningen Drenthe.

Volgens De Hypotheker is voor een modale eenverdiener in Groningen 24 procent van het woningaanbod betaalbaar. Voor Friesland en Drenthe liggen deze percentages op respectievelijk 16 procent en 14 procent. Er zijn echter ook provincies waarin het betaalbare woningaanbod voor modale eenverdieners nog veel lager ligt. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht bijvoorbeeld liggen de percentages op respectievelijk maar 3 procent, 5 procent en 1 procent.