Airconditioningunits in Nederland in 2019

Tijdens een hittegolf in 2019 draaien airconditioningsinstallaties in Nederland op volle toeren. In kantoren maar ook in woningen worden airconditioningsinstallaties volop ingezet om de temperatuur te conditioneren oftewel te regelen. Ook in auto’s zijn airconditioningsinstallaties geen overbodige luxe. Er worden in Nederland veelvuldig airco’s gebruikt maar het is echter onduidelijk hoeveel airco’s precies in Nederland aanwezig zijn. Dat is eigenlijk best wel vreemd omdat airconditioningsystemen bekend zijn vanwege koelvloeistoffen. Deze koelvloeistoffen zijn sterke broeikasgassen.

Airco’s en andere koelsystemen weken op basis van gefluoreerde koolwaterstoffen: CFK’s, HCFK’s, HFK’s, PFK’s. De gefluoreerde koolwaterstoffen CFK’s en HCFK’s mogen niet gebruikt worden omdat deze verantwoordelijk zijn voor de afbraak van de stratosferische ozon. De vervangende gefluoreerde koolwaterstoffen zijn HFK’s en zijn niet schadelijk maar hebben wel een effect als broeikasgas. Daarom zijn airconditioningsinstallaties niet bepaald milieuvriendelijk en mag ook niet iedereen werken aan airconditioninginstallaties. Alleen een ervaren koelmonteur die in bezit is van een certificaat F-Gassen of STEK. Belangrijk is dat precies wordt omgegaan met de oude koelvloeistoffen. Er moet precies bijgehouden worden hoeveel koelvloeistof uit een systeem is gehaald en deze oude koelvloeistoffen moeten nauwkeurig worden verwijderd.

In Nederland worden koelmonteurs onder de installatiebranche gerekend. Koelmonteurs weten vaak meer dan alleen de technische aspecten van een airconditioningsinstallatie. Vaak weten deze vakmensen ook hoe een klimaatbeheersingssysteem moet worden ingeregeld en hebben ze verstand van domotica, huisautomatisering en internet of things omdat een airco regelmatig aan deze systemen is gekoppeld. Een airconditioning is aangesloten op het elektriciteitsnet, geen wonder dat het elektriciteitsverbruik aanzienlijk omhoog gaat wanneer er sprake is van een hittegolf.