ACM: meer duidelijkheid over kosten laadsessie elektrische auto vanaf 2020

Het opladen van een elektrische auto kan onder andere aan een laadpaal worden gedaan. Er zijn door heel Nederland verschillende laadpalen geplaatst. Als een bestuurder van een elektrische auto deze oplaad aan een laadpaal moet daarvoor worden bepaald. Er wordt elektrische stroom afgenomen en dat kost geld. Toch is er vaak onduidelijkheid over wat het opladen van een elektrische auto precies kost. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vind dit niet goed voor de belangen van consumenten met een elektrische auto. Het is volgens de ACM belangrijk dat consumenten voor de daadwerkelijk oplaadsessie van de auto inzicht hebben in de kosten van het opladen.

Daarom moeten aanbieders van laadpalen en laadpassen meer transparantie bieden over de prijzen van het opladen van elektrische auto’s. Om die reden gaat de ACM vanaf 1 december starten met controles. Dit bericht werd dinsdag bekend gemaakt. Als consumenten kunnen kiezen tussen laadpassen is het belangrijk dat ze weten wat ze moeten betalen voor het opladen van hun elektrische voertuig. Daarover is transparantie nodig. Juist op dit gebied schieten veel aanbieders van laadpalen en laadpassen tekort.

Directeur consumenten Edwin van Houten geeft aan dat de regels niet nieuw zijn. Omdat er nu echter steeds meer mensen zijn die een elektrische auto aanschaffen komt er ook meer aandacht voor de regels. Dat is een goede ontwikkeling. Consumenten moeten ook weten op basis waarvan de prijs van een laadsessie is opgebouwd. Op die manier kunnen consumenten op een eerlijke wijze de prijzen vergelijken van verschillende aanbieders. Dat kunnen consumenten ook bij een gewone benzinepomp als ze aardgas, diesel of benzine tanken.