OM wil Tata Steel vervolgen in 2020 vanwege overtreding grafietregens

Tata Steel IJmuiden heeft mogelijk de milieuvergunning overtreden. Het Openbaar Ministerie is in ieder geval van mening dat de staalproducent zich niet heeft gehouden aan de milieuvergunning. Daarom wil het OM  Tata Steel vervolgen. Volgens het OM heeft de staalproducent onvoldoende gedaan om de uitstoot van grafiet te beperken. In de milieuvergunning is vastgelegd dat de grafiet die bij de productie in de atmosfeer komt niet verder dan twee meter bij de bron vandaan neerdalen. Desondanks hebben mensen die rondom de staalfabriek wonen last van de grafiet van TataSteel. Men heeft het onder andere over grafietregens. Dit is het neerdalen van de grafiet vanuit de lucht. De grafietdeeltjes komen zo op woningen, auto’s en in de tuinen van mensen terecht.

Grafietregens

Volgens het OM heeft TataSteel te weinig gedaan om de grafietdeeltjes in het bedrijf te houden. Er werd te weinig gedaan om de stofverspreiding te voorkomen aldus het OM in een reactie op een artikel van de Volkskrant. De regens van grafietdeeltjes zorgen bij bewoners rondom de fabriek van Tata Steel al jaren voor onrust en zorgen. Volgens berichten zitten in de grafietdeeltjes ook ongezonde hoeveelheden lood en daarnaast zijn er sporen van mangaan en vanadium aanwezig. De vervuiling van Tata Steel wordt onderzocht door het RIVM. Tata Steel geeft in een reactie aan dat er sinds april 2019 geen grafiet meer is vrijgekomen. Het bedrijf zou samen met Harsco een speciale fabriekshal hebben gebouwd waardoor de uitstoot van grafietdeeltjes voorkomen zou worden.

Tata Steel is de laatste tijd vaker in het nieuws geweest. Meestal ging het over bezuinigingen en dreigend ontslag van personeel. Toch speelt het probleem van de grafietuitstoot al langer.