Overheid investeert 30 miljoen euro voor meer laadpalen voor elektrische auto’s vanaf 2020

Nederland gaat 30 miljoen investeren in het plaatsen van meer laadpalen. Dit werd bekend gemaakt door het dagblad Trouw. Op woensdag 8 juli 2020 wordt een plan gepresenteerd waarmee een “dekkend, landelijk netwerk van oplaadpunten” zal worden uitgerold. Dit plan wordt bekend gemaakt door het Rijk en de regio’s.

Meer laadpalen

Er moeten aanzienlijk meer laadpalen in Nederland worden geplaatst om er voor te zorgen dat iedereen effectief gebruik kan maken van elektrische auto’s. Bij veel mensen is er een bepaalde angst dat er onvoldoende oplaadmogelijkheden zijn voor elektrische auto’s en dat men daarom lang moet wachten voordat men hun elektrische auto kan opladen. Dat zou een remmend effect hebben op de verkoop van elektrische auto’s.

Verkoop van elektrische auto’s

De verkoop van elektrische neemt toe maar nog niet in die mate dat de CO2 emissie van voertuigen drastisch omlaag gaat. Door meer laadpalen te plaatsen hoopt de overheid elektrisch vervoer over autowegen aantrekkelijker te maken. Er zullen vanaf 2021 iedere dag 213 nieuwe laadpalen worden geplaats in Nederland. Dit aantal moet richting 2025 zelfs oplopen naar 550 laadpalen per dag. Elektrisch vervoer kan met een uitgebreid netwerk van laadpalen in Nederland een groter succes worden.

Geld voor laadpalen

Het kabinet zal volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat) 15 miljoen euro vrijmaken en de provincies en gemeenten betalen de andere helft. Het geld dat geïnvesteerd wordt in laadpalen zal worden gebruikt bij het kiezen van geschikte locaties en voor het gereedmaken van een landelijk laadnetwerk. Daardoor zouden ook elektrische bussen en taxi’s gebruik van de laadpalen moeten kunnen maken.