Aardgasvrij wonen minder populair in Nederland in 2020

Aardgasvrij wonen is een term die de afgelopen tijd regelmatig wordt gehoord in het nieuws. Dat is niet verwonderlijk want de overheid wil dat alle nieuwe woningen die in Nederland worden gebouwd aardgasvrij zijn. Dat betekent in feite dat deze woningen niet op het aardgasleidingnetwerk aangesloten zijn. De woningen die onder aardgasvrije woningen vallen worden op een andere manier verwarmd en hebben ook een andere bron dan aardgas voor hun kooktoestellen. Er is dus in een aardgasvrije woning geen aardgasgestookte centrale verwarming aanwezig. Ook is er geen gasstel. Er wordt in plaats van aardgas meestal gebruik gemaakt van elektriciteit als verwarmingsbron en voor het verwarmen van de woning wordt gebruik gemaakt van warmtepomp, stadsverwarming of een andere duurzame verwarmingsinstallatie. Dat maakt aardgasvrij wonen duurzamer.

Duurzaamheid en duurzaam wonen is hip maar blijkt toch minder populair dan de overheid en verschillende milieuorganisaties hadden gedacht. Veel mensen geven in een reactie aan dat aardgasvrij wonen wordt beschouwd als een linkse hype. Het aantal mensen dat interesse heeft in aardgasvrij wonen daalt de laatste jaren aanzienlijk. In 2017 was nog 58 procent van de ondervraagden nog een voorstander van aardgasvrij wonen. Dit aantal is volgens het klimaatbureau HIER in 2020 gedaald naar 45 procent. Dat is een daling van 13 procentpunten in drie jaar tijd. Nu is dus minder dan de helft van de Nederlanders echt geïnteresseerd in aardgasvrij wonen.

Er is niet alleen een sprake van een afname aan interesse voor aardgasvrij wonen ook het aantal uitgesproken tegenstanders neemt toe. Zo was in 2017 ongeveer 28 procent tegenstander van aardgasvrij wonen. In 2020 is 45 procent van de ondervraagden echt tegenstander van het gebruik van aardgas voor de verwarming van woningen. Het klimaatbureau vermoedt dat het draagvlak van de bevolking voor aardgasvrij wonen de afgelopen jaren afgenomen is omdat wonen zonder aardgas steeds dichterbij komt. Er zijn veel zorgen over de alternatieve verwarmingsbronnen voor aardgas. Volgens HIER-directeur Eva van der Weiden zijn er in Nederland bijna geen succesverhalen in de bestaande bouw met betrekking tot de energietransitie van aardgas naar een andere effectieve energiebron. “Gemeenten slagen er niet in om de bewoners een aantrekkelijk aanbod te doen”, aldus Van der Weiden.