Aantal werklozen gestegen naar 353.000 in juli 2022

Het aantal werklozen in Nederland lijkt toe te nemen. Inmiddels zijn er al twee maanden op rij waarin de werkloosheid toeneemt onder de Nederlandse beroepsbevolking. Inmiddels is 3,6 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag 18 augustus bekend gemaakt. Een groot aantal van de mensen die een baan hebben verloren hebben niet binnen korte tijd een nieuwe baan gevonden. Verder zijn er meer mensen actief op zoek naar een baan. Onder hen is ook een groep die geruime tijd niet zocht naar een baan maar dat nu wel dot.

Het CBS noemt de stijging in de werkloosheid opvallend. Veel bedrijven zijn juist druk op zoek naar personeel voor openstaande vacatures. Er zijn ook sectoren die compleet in de knel dreigen te komen vanwege het personeelstekort. Dat is onder andere het geval in de installatiebranche waarin de vraag naar personeel zo groot is dat de komende tijd tienduizenden vacatures in Nederland onvervuld blijven. Veel banen die open blijven staan kunnen niet worden ingevuld omdat mensen niet altijd over de juiste scholing of geschikte capaciteiten beschikken om de vacatures te vervullen.

Om die reden zijn veel bedrijven en uitzendbureau meer actief in het bieden van BBL trajecten en andere oplossingen waarmee ze mensen die geen achtergrond hebben in bijvoorbeeld de techniek toch doormiddel van werken en leren aan een baan kunnen helpen.