Aandelenmarken onderuit na bericht nieuwe importheffingen door Trump augustus 2019

Na de bekendmaking van nieuwe importheffingen op Chinese producten zijn de beurzen in de wereld verder onder druk komen te staan. De aandelenbeurzen kelderden. Ook de aandelenmarkten in Europa waaronder de AEX hebben een daling laten zien. De AEX begon vrijdag 2 augustus 2019 met twee procent lager. De Duitse DAX-index verloor ook twee procent en de Britse FTSE 100 verloor 1,6 procent. Niet alleen de Europese beurzen daalden de Aziatische beurzen stonden ook al snel in de min nadat Trump het bericht over de nieuwe importheffingen had verstuurd in een Tweet.

Gisteren had de Amerikaanse president Donald Trump bekend gemaakt dat er per september 2019 nieuwe importheffingen zullen worden ingevoerd op Chinese producten. Vanaf dat moment zullen alle producten die vanuit China op de Amerikaanse markt worden verkocht onder de importheffingen vallen. Door dit bericht staat de politiek economische situatie tussen Amerika en China verder onder druk. Er leek de afgelopen tijd hoop op een oplossing te ontstaan maar na het overleg tussen China en Amerika bleek er weinig van deze hoop over. Er werd door Amerika gesproken over een constructief gesprek. In feite was de belangrijkste uitkomst dat China meer landbouwproducten uit Amerika zal aanschaffen.

Dat Donald Trump toch niet helemaal tevreden is blijkt uit de nieuwe importheffingen die voor de maand september gepland staan. Het is duidelijk dat hij de Chinese overheid verder onder druk wil zetten. De vraag is echter of dit beleid echter gaat werken. De Amerikaanse president blijft in de handelsoorlog met regelmatig de eerste partij die nieuwe pressie uitoefent. Als het bericht wordt uitgevoerd zal vanaf 1 september een extra importheffing van 10 procent ingesteld worden op 300 miljard dollar aan Chinese goederen. Deze heffing komt bovenop een importheffing van 25 procent die eerder al was ingevoerd op 250 miljard dollar aan goederen die de VS uit China haalt.