Veilig werken met een tang

Tangen worden veelvuldig gebruikt in de techniek. Er zijn verschillende soorten tangen ontwikkeld. Zo zijn er tangen die worden gebruikt om materiaal zoals draad door te knippen maar er zijn ook tangen die gebruikt worden om materiaal vast te grijpen. Daarnaast zijn er combinatietangen die voor meerdere doeleinden kunnen worden gebruikt. Ook de telefoontang is hiervan een voorbeeld Verder bestaan er tangen die worden gebruikt om bouten, moeren en andere uitneembare verbindingen en koppelingen vast en los te draaien.

Ook bestaan er tangen die speciaal zijn ontworpen voor een specifieke toepassing zoals de striptang, aderhulstang, blindniettang, popnageltang en de oogjestang. De toepassing van tangen in de techniek is breed. Het gaat te ver om voor alle soorten tangen in een tekst de veiligheidsrichtlijnen te noemen. We benoemen daarom in deze tekst een aantal belangrijke algemene veiligheidsrichtlijnen voor tangen.

Algemene veiligheidsrichtlijnen voor werken met tangen
Een aantal algemene veiligheidsrichtlijnen dienen in acht genomen te worden als men werkt met tangen. De volgende veiligheidsrichtlijnen zijn van belang:

  • Gebruik de juiste tang voor de juiste klus.
  • Zorg dat de tangen geen bramen bevatten en een schone ‘tanden’ of schone ‘snijscharen’ hebben.
  • Tangen hebben vaak een scharnier en deze dient goed te functioneren en niet verroest, vuil of versleten te zijn.
  • Tangen die worden gebruikt om materiaal vast te pakken of aan te draaien moeten goed passen op het materiaal dat vastgepakt en aangedraaid moet worden. Het wegslippen of wegglijden van tangen kan voor grote risico’s zorgen.
  • Als men werkt aan elektrische installaties dient men te beschikken over tangen die daarvoor speciaal zijn ontwikkeld en goed geïsoleerd. Zorg er voor dat de elektrische spanning eerst van de elektrische installaties is gehaald zodat het geïsoleerde gereedschap alleen maar een extra veiligheidsvoorziening is.
  • Bij kniptangen moet men er rekening mee houden dat het materiaal dat men doorknipt kan gaan wegspringen of gaan veren. Dit is helemaal het geval als het materiaal op spanning staat.
  • Berg tangen goed en veilig op.
  • Onderhoud tangen op de juiste manier.

Veel ongelukken gebeuren omdat men niet precies weet hoe men gereedschap moet gebruiken of omdat men juist bewust gereedschap gebruikt voor een doeleinde waarvoor het niet bestemd is. Werk daarom veilig en kies het juiste gereedschap voor de klus. Gebruik veilig gereedschap en houdt je aandacht bij het werk.