Wat is TÜV en wat doet deze instantie?

In de techniek worden certificaten steeds belangrijker. Regelmatig ziet men bij certificeringen de afkorting TÜV staan. Deze afkorting staat voor “Technischer Überwachungs Verein“. De TÜV is een onafhankelijk bureau. Dit bureau is gericht op het certificeren en valideren van producten en diensten zodat deze veilig gebruikt kunnen worden. In Duitsland worden met TÜV verenigingen bedoelt die zich richten op het uitvoeren van wettelijk voorgeschreven keuringen. De keuringen van TÜV zijn gericht op producten, apparatuur en materieel. Daarnaast houdt TÜV zich bezig met het certificeren van managementsystemen en producten. Voor de uitvoering van deze taken is TÜV actief op het gebied van inspectie, productherkenning en certificering. Een bekend voorbeeld hiervan is de periodieke autokeuring. Deze autokeuring wordt ook wel met TÜV aangeduid. Men gebruikt ook wel de term TÜV norm.

DÜV en TÜV
De TÜV is in 1866 ontstaan als Dampfkessel-Überwachungs-und Revisions-Vereine. Deze instantie werd oorspronkelijk afgekort met DÜV en hield zich bezig met het keuren van stoomketels zodat ongelukken konden worden voorkomen. Het keuren van stoomketels was belangrijk omdat de stoommachines gedurende de industriële revolutie steeds zwaarder en krachtiger werden. De stoomketels kwamen onder een steeds grotere stoomdruk te staan. Hierdoor nam de kans op het exploderen van stoomketels toe. Vooral bij hogedrukketels was het risico op explosie groot. De Dampfkessel-Überwachungs-und Revisions-Vereine waren, zoals de naam al doet vermoeden, verenigingen. Dit houd in dat er meerdere verenigingen onder de DÜV vielen. Na verloop van tijd kregen de verenigingen meerdere keuringstaken op andere gebieden zoals auto’s en rijexamens.

Tegenwoordig heeft men het over TÜV, deze organisatie is georganiseerd in drie grote regionale holdings: TÜV Nord, TÜV Rheinland en TÜV Süd. Daarnaast zijn er onafhankelijke instanties zoals TÜV Saarland en TÜV Thüringen.

TÜV Nederland
TÜV is ook in Nederland actief als een erkende keuringsinstelling. TÜV Nederland is een dochteronderneming van de Duitse TÜV Nederland Groep. Sinds 1981 houdt TÜV zich in Nederland bezig met het beoordelen en certificeren van producten en diensten. TÜV Nederland beoordeelt onder andere gereedschappen, apparaten, machines en voertuigen. Daarnaast is deze organisatie ook actief in het beoordelen van organisaties en bedrijfsprocessen. Bij de TÜV staat met name de technische veiligheid van producten en diensten centraal. Een TÜV certificering is een belangrijke meerwaarde voor een bedrijf omdat daarmee de kwaliteit en technische deugdelijkheid van een product of dienst kan worden aangetoond. Veel klanten hechten waarde aan producten die door de TÜV gekeurd zijn.