Triple glas, triple pane, HR+++ glas of driedubbel isolatieglas is een speciale samenstelling van ramen die bestaat uit drie glaslagen om de isolatiewaarde van het raam te verhogen. Net als vrijwel alle soorten van isolatie is ook de isolerende werking van ramen mede afhankelijk van het aantal lagen. Daarbij behoort driedubbel glas of triple glas tot glas met de beste isolerende werking. Driedubbel glas heeft nog een betere isolerende werking dan de meeste soorten thermopane. Driedubbel glas is momenteel nog niet heel erg bekend maar is in het kader van de energietransitie sterk in opkomst in de bouw en renovatie. Een passiefhuis, balanswoning of andere CO2 neutrale woningvariant wordt tegenwoordig steeds vaker gebouwd met driedubbel glas omdat dit glas nog beter isoleert dan thermopane. Hieronder kun je meer lezen over verschillende soorten vensterglas en de isolerende werking daarvan.
Enkel glas
In het verleden gebruikte men vaak enkel glas. Het nadeel van enkel glas is dat de kou die buiten rechtstreeks op het raam wordt afgegeven nauwelijks wordt geweerd. De kou wordt afgeven op het enkel glas dat tevens in verbinding staat met de woonruimte of verblijfruimte van het gebouw. Andersom wordt de warmte van het gebouw ook rechtstreeks overgedragen op het raam en dus ook aan de buitenlucht. Dat zorgt er voor dat het temperatuurverschil tussen buiten en binnen heel beperkt is. Als men het aantal glaslagen verdubbeld neemt de isolatie toe en wordt de warmte en de kou tussen buiten en binnen minder snel aan elkaar overgedragen.
Dubbel glas
Dubbel glas heeft al een veel betere isolerende werking dan enkel glas. Dubbel glas wordt ook wel thermopane genoemd en is op dit moment het meest voorkomende soort glas dat in woningen en bedrijfspanden is aangebracht. Ook tegenwoordig worden nog veel woningen met thermopane ramen gebouwd en gerenoveerd. Een thermopaneraam bevat twee lagen glas met daar tussen een laag lucht. De benaming thermopane is in feite een merknaam die werd gebruikt voor een type dubbelglas dat van 1948 tot 1993 geproduceerd werd door de producent Glaverbel.
Thermopane bestaat uit twee glaslagen die aan elkaar zijn gesoldeerd met een strip lood en voorzien zijn van een luchtspouw van 6, 9, 12 of 15 mm breedte. De ruimte tussen de glaslagen vormt een spouw die droge lucht bevat. Doordat er geen vocht in de lucht tussen de ramen aanwezig is kan er ook geen condens optreden. Dat kan echter wel voorkomen wanneer het thermopane lek is. Dan wordt namelijk de vochtige lucht uit de atmosfeer vermengd met de droge lucht tussen de ramen en ontstaat er condensvorming.
Dubbel glas heeft ten opzichte van enkel glas een grotere isolerende werking. De luchtlaag tussen de ramen vormt als het ware een overgangszone waardoor de kou en de warmte van zowel de binnenlucht als de buitenlucht minder snel aan elkaar warmte kunnen afgeven. Door dubbel glas te gebruiken wordt het warmteverlies van een woning of gebouw via een raam met veertig procent verlaagd ten opzichte van enkel glas.
Driedubbel glas
Driedubbel glas heeft een nog betere isolatiewaarde dan dubbelglas. Het is duidelijk dat driedubbelglas of tripleglas bestaat uit drie glaslagen en daardoor twee luchtlagen. Daardoor wordt de geleiding tussen de koude en warme lucht van binnen en buiten nog moeilijker, kortom de isolatie is beter omdat de warmte- en koudegeleiding minder is. Driedubbel glas zorgt er tevens voor dat er ook minder geluiden van buiten hoorbaar zijn als je in de ruimte van het pand aanwezig bent. Om die reden is driedubbel glas een ideale oplossing voor woningen en bedrijfsgebouwen die aan drukke wegen staan. Driedubbel glas zorgt er voor dat er nauwelijks een koudebrug optreed in de woning of het pand. Daardoor is driedubbel glas zeer geschikt voor zogenaamde passiefhuizen en balanswoningen. Aan deze huizen worden namelijk hoge eisen gesteld met betrekking tot de energiezuinigheid, kierdichtheid en isolatie. Er is door het gebruik van driedubbel glas geen koude val meer rondom de ramen. Verder zijn deze ramen zeer geschikt voor woningen en gebouwen die alleen worden verwarmt met vloerverwarming en dus niet voorzien zijn van een centrale verwarming.