Nederlands architectenbureau ontwerpt hoogste gebouw van Australië in 2018

Architectenbureau UNStudio uit Amsterdam heeft een ontwerp gemaakt voor een nieuw gebouw in Australië. Het gaat hierbij om een gebouw dat het hoogste gebouw van Australië moet worden. Verschillende ontwerpers in de wereld hebben hun ontwerp voor dit gebouw ingediend maar uiteindelijk werd het ontwerp van UNStudio uit Amsterdam gekozen. Het ontwerp van dit architectenbureau is een zogenoemde Green Spine. Deze heeft een afmeting van 356 meter hoog en komt in Melbourne.

Green Spine
De naam ‘’Green Spine’ geeft al een indruk van de vorm van het gebouw. Deze vorm bestaat uit een wervelkolom. In feite is het een dubbele wervelkolom omdat de Green Spine bestaat uit twee torens. Deze hebben de vorm van een spiraal. De hoogste toren is 356 meter hoog en zal worden gebruikt voor woningen. De tweede toeren is kleiner en zal 252 meter hoog worden. In die toren zal onder andere een hotel worden gebouwd volgens NH Nieuws.

Architectenbureau UNStudio
De torens worden niet voor niets ‘green’ genoemd omdat de torens een tuin op het dak zullen krijgen. Daarnaast zullen ook de gevels begroeid worden. De bouw van de Green Spine zal ongeveer 1,3 miljard euro gaan kosten. Ben van Berkel de eigenaar van UNStudio heeft het winnende ontwerp aangeleverd. Dit architectenbureau heeft verschillende andere ontwerpen gemaakt de afgelopen jaren. Zo heeft het bureau onder andere de Erasmusbrug in Rotterdam en het Arnhemse treinstation ontworpen.

Prijsvraag
De zogenaamde prijsvraag voor het project werd door projectontwikkelaar Beulah International uitgeschreven. Verschillende ontwerpers hebben wereldwijd hun plannen en ontwerpen ingediend. Naast architectenbureau UNStudio deden ook nog twee andere Nederlandse architectenbureaus mee name OMA van Rem Koolhaas en MVRDV van Winnie Maas.