Dubbel glas, of thermopane is vensterglas dat bestaat uit minimaal twee glasplaten die over een bepaalde afstand luchtdicht met een strip aan elkaar verbonden zijn met daar tussen een opening die gevuld is met droge lucht of inert gas waardoor een isolerende spouw aanwezig is. Dubbelglas isoleert meer dan enkel glas omdat dubbel glas een isolerende spouw heeft. Om die reden worden veel woningen die enkel glas hebben gerenoveerd met dubbel glas. Daardoor wordt de warmte beter binnen de woning of het gebouw gehouden en wordt er minder energie verspild.
Isolerende werking van dubbel glas
De isolerende werking van dubbel glas is eenvoudig en effectief. Tussen de twee glasplaten zit droge lucht of een inert gas dat er voor zorgt dat er geen condensatie optreed bij temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. De koude lucht van buiten verkoeld als eerst de lucht in spouw die zich in de ruimte tussen de glasplaten bevind. Lucht heeft een hoge warmteweerstand. Dat zorgt er voor dat er minder warmte maar ook minder kou wordt doorgegeven.
De lucht in de spouw zorgt er voor dat slechts een deel van de kou wordt doorgeleid naar de glasplaat die in contact staat met de binnenruimte. Omgekeerd werkt dubbelglas ook isolerend. Het zorgt er namelijk ook voor dat de warmte beter binnen gehouden wordt. Dat komt omdat het transporteren van warmte doormiddel van convectie gebeurd. Deze convectie is de circulatie van lucht tussen de twee glasplaten. Als deze ruimte is voorzien van zwaardere inerte (edel)gassen zal de warmteoverdracht door convectie worden verminderd. Om die reden is dubbelglas vooral in de koude maanden van het jaar een belangrijke vorm van isolatie die het wooncomfort bevordert en de energieverspilling verlaagd.
Dubbel glas of thermopane
Thermopane wordt ook wel eens gebruikt als synoniem voor dubbel glas. Toch is dat niet helemaal juist. Thermopane is een variant van dubbel glas maar niet al het dubbel glas is thermopane. Thermopane is namelijk een merknaam voor een bepaalde soort dubbel glas die werd geproduceerd door Glaverbel in de periode tussen 1948 tot 1993. Een thermopaneraam bestaat twee lagen glas die aan elkaar zijn gesoldeerd met een strip lood. Een thermopaneraam kan een luchtspouw hebben van een verschillende dikte. Deze dikte kan 6, 9, 12 of 15 mm breed zijn. Deze variant van dubbel glas is op een gegeven moment van de markt verdwenen omdat er bij thermopane geen HR-coating gebruikt kon worden. Daardoor kon thermopane niet nog een hogere rendement opleveren. Andere soorten van isolerend glas leverden wel een hoger rendement op en werden verder doorontwikkeld en geproduceerd. Er zijn tegenwoordig ook varianten die bestaan uit driedubbel glas.
Driedubbel glas
Naast dubbel glas is er ook driedubbel glas. Dit glas bevat drie glaslagen zoals de naam al doet vermoeden. Dit zijn drie bladen van zogenaamd floatglas. Door de drie lagen glas ontstaan er twee ruimtes die gevuld zijn met lucht. De isolerende waarde gaat daardoor aanzienlijk omhoog. Driedubbel glas wordt ook wel tripleglas genoemd of HR+++ glas. Dit driedubbel glas zorgt er bovendien voor dat ook geluid van buitenaf minder goed de woning kan binnendringen. Daarom is driedubbelglas ook uitermate geschikt voor drukke verstedelijkte gebieden. Vanwege de hoge isolatiewaarde van driedubbelglas ontstaat er nog minder warmteverlies. Ook is er nauwelijks sprake van een koudebrug. Verder is driedubbel glas ook uitstekend geschikt voor gebouwen die alleen doormiddel van vloerverwarming worden verwarmd. Voor de bouw van een passiefhuis, balanswoning of andere vormen van CO2 neutraal bouwen wordt vaak voor driedubbel glas, of HR+++glas in plaats van thermopane of dubbel glas.