Wat is het is het verschil tussen een adapter en een converter

Een adapter en een converter zijn twee verschillende componenten die worden gebruikt bij het maken van verbindingen in de elektrotechniek. Hierbij wordt een adapter gebruikt als een mechanisch hulpmiddel waarmee men twee delen (connectoren) in de installatie die niet in elkaar passen met elkaar in verbinding kan brengen. Een converter wordt gebruikt om bijvoorbeeld wisselstroom (AC) om te zetten naar gelijkstroom (DC). Vanuit de wandcontactdoos van woningen wordt wisselstroom geleverd terwijl de meeste elektronica op basis van gelijkstroom functioneert. Daarom wordt er een converter geplaatst tussen de geleverde wisselstroom en de gewenste gelijkstroom. Deze converter zit vaak in de stekker ingebouwd waardoor de stekkers waarmee bijvoorbeeld een Tablet, Smartphone, fotocamera of andere elektronica vaak iets dikker zijn.

Adapters of converters

Adapters worden niet alleen in de elektrotechniek gebruikt maar bijvoorbeeld ook in de computertechnologie en de installatietechniek. Voor computers kan men soms een adapter nodig hebben als men bijvoorbeeld een andere poort in de computer heeft dan de connector die men er in wil plaatsen. In dat geval kan een verbindingsstuk oftewel een adapter worden toegepast om de verbinding tot stand te brengen. In de installatietechniek kan men adapters gebruiken om een verbinding te maken tussen verschillende leidingdelen die niet zonder verbindingsstuk in elkaar passen.

Converters verschillen dus van adapters omdat een adapter wordt gebruikt om een verbinding tot stand te brengen en een converter wordt gebruikt om elektrische spanning om te zetten. Men kan het woord omzetten ook wel vertalen met converteren.