Wat is een adapter en waarvoor wordt een adapter gebruikt?

Een adapter is een hulpstekker of tussenstekker die gebruikt kan worden als overgang tussen twee elektrische schakelingen. De adapter kan worden gebruikt om een verbinding te maken tussen twee schakelingen die niet zonder aanpassing aan elkaar passen. Een adapter is niet hetzelfde als een converter. Adapters worden echter niet alleen gebruikt in de elektrotechniek en elektronica. Omdat er in de praktijk soms verwarring optreed in de benaming van een adapter of converter is hieronder de converter beschreven.

Converter
Converters zetten signalen om in een andere spanning zo kan bijvoorbeeld de netspanning van 230V doormiddel van een converter worden omgezet naar 9V gelijkspanning. Daarom worden converters gebruikt voor het opladen van telefoons en andere (huishoudelijke) apparaten die ook op batterijen kunnen werken.  Sommige converters vormen één geheel met de netstekker. Een converter is dus iets anders dan een adapter. Een adapter zorgt er voor dat een bepaalde connector (stekker) toch gebruikt kan worden om dat er gebruik wordt gemaakt van een hulpstekker. De hulpstekker is dan in feite de adapter.

Er bestaan verschillende adapters
Adapters zijn er in verschillende soorten en maten. Ze worden in de elektrotechniek gebruikt maar ook in de werktuigbouwkunde en installatietechniek. Een adapter kan bijvoorbeeld worden gebruikt om buizen en waterleidingen aan elkaar te verbinden die een verschillende doorsnede hebben. Deze adapters worden ook wel verloopstukken genoemd.  Ook zijn er adapters die buizen aan elkaar verbinden die een verschillende soort schroefdraad hebben. Een adapter past verschillende onderdelen op elkaar aan. In het woord adapter zit het Engelse woord adapt dit betekend aanpassen. Dat is ook de belangrijkste eigenschap van adapters.