Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is warmtepomp die toegepast kan worden in een mechanisch ventilatiesysteem waarbij de afgevoerde ventilatielucht kan worden gebruikt als duurzame warmtebron voor de verwarming van een gebouw maar ook voor het verwarmen van tapwater. Doordat er warmte gewonnen wordt uit de afgevoerde ventilatielucht kan de warmte als het ware worden hergebruikt. Een ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van je ventilatorbox van het mechanische ventilatiesysteem.

Mechanisch ventilatiesysteem

Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt er voor dat er voortdurend verse lucht de woning in wordt getrokken via raamroosters. De ‘oude’ lucht in de woning wordt vervolgens afgezogen en naar buiten getransporteerd. Wanneer de temperatuur buiten kouder is dan de temperatuur die op de (kamer)thermostaat is ingevoerd zal het mechanisch ventilatiesysteem dus ook koude lucht via de roosters het gebouw intrekken. Deze koele lucht wordt vervolgens in de ruimte verwarmt door bijvoorbeeld radiatoren, vloerverwarming of een ander verwarmingssysteem. De warme lucht stijgt vervolgens op en wordt via het mechanisch ventilatiesysteem weer naar buiten getransporteerd. Daarbij gaat uiteraard veel warmte verloren.

Warmte terugwinnen

De warme lucht die wordt afgezogen door het mechanisch ventilatiesysteem kan door een ventilatiewarmtepomp worden benut. Deze kleine warmtepomp kan de warmte weer afgeven aan het centrale verwarmingssysteem van een gebouw. De hoeveelheid lucht die wordt ververst door het ventilatiesysteem is bepalend voor de hoeveelheid warmte die een ventilatiewarmtepomp kan leveren. Daarom kan een ventilatiewarmtepomp niet als enige warmtebron van een woning of ander gebouw dienen. Het is een soort systeem waarmee je warmte kan terugwinnen. Daarom kan een ventilatiewarmtepomp worden gebruikt in combinatie met een cv ketel. Dit is een hybride verwarmingssysteem waarbij de cv installatie in feite niet duurzaam is en de ventilatiewarmtepomp wel een duurzame verwarming is.

Hybride verwarmingssysteem

De cv installatie wordt gebruikt om een cv-leidingwater te verwarmen. De pomp van de ketel transporteert het warme water naar verschillende convectoren waardoor het warme water haar warmte afgeeft aan de lucht. De warme lucht stijgt op en wordt voor een gedeelte afgezogen door het mechanische ventilatiesysteem. De ventilatiewarmtepomp gaat deze warmte vervolgens afgeven aan het cv-leidingwater waardoor dit water iets warmer in de cv-ketel terecht komt en de cv-ketel in feite minder gas hoeft te verstoken om aan de warmtebehoefte te voldoen. Op die manier wordt aardgas bespaard en dus energie bespaard. Dat maakt een ventilatiewarmtepomp tot een duurzame oplossing. Hou er echter wel rekening mee dat het rendement van de ventilatiewarmtepomp goed berekend moet worden. Over het algemeen is deze hybride oplossing alleen aantrekkelijk als er veel warme lucht wordt verplaatst via het mechanische ventilatiesysteem.