Mechanische ventilatie voordelig?

Je hoort dat tegenwoordig veel huizen en voertuigen in het openbaar vervoer voorzien worden van mechanische ventilatie. Het gebruik van een mechanische ventilatie zou voordelen hebben en energie kunnen besparen. Ventilatie is voor woningen en bedrijfspanden noodzakelijk omdat er anders een grotere luchtvochtigheid binnen het pand aanwezig blijft die niet verdwijnt. Daarnaast hebben ook bewoners en werknemers constant nieuwe frisse lucht nodig om goed te kunnen functioneren.

Mechanisch ventilatiesysteem in panden
Ventilatie is noodzakelijk. Tot voor kort werden veel woningen en bedrijfspanden nog voorzien van ventilatieroosters en was het mogelijk om ramen open te zetten wanneer meer frisse lucht nodig was. Tegenwoordig zijn er steeds meer bedrijfspanden en ook woningen die geheel of voor het grootste deel op mechanische ventilatie moeten vertrouwen. Deze mechanische ventilatie zou voorkomen dat veel warmte door roosters of ramen naar buiten verdwijnt.

Mechanische ventilatiesystemen filteren ook lucht en zouden er voor moeten zorgen dat schone lucht in de woon en werkruimten worden geblazen. Deze lucht zou indien nodig gekoeld of verwarmd kunnen worden. Dit klinkt natuurlijk heel mooi en logisch. Toch zijn er een aantal problemen waar men mee te maken kan krijgen wanneer men een mechanisch ventilatiesysteem laat plaatsen.

Problemen met mechanisch ventilatiesysteem
Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt er voor dat bewoners en medewerkers maar weinig mogelijkheden hebben om zelf een raam open te zetten voor extra frisse lucht. Wanneer dit wordt gedaan is het vaak slecht voor het mechanisch ventilatiesysteem die daardoor weer anders moet worden ingeregeld. Daarnaast is het zo dat een mechanisch ventilatiesysteem elektrisch is. Wanneer er geen stroom is in het pand valt ook het systeem uit tenzij extra speciale voorzieningen worden getroffen. Daarnaast moeten filtermatten van deze systemen regelmatig worden schoongemaakt of vervangen om te voorkomen dat vervuilde filtermatten de luchtkwaliteit aantasten.

Een mechanisch ventilatiesysteem moet worden aangelegd door een professional op dit gebied. Meestal is dit een ervaren meet en regeltechnicus van een installatiebedrijf.

Wanneer het systeem niet meer werkt door een storing is men genoodzaakt om hiervoor een bedrijf in te schakelen. Dit brengt kosten met zich mee. Ook moet het systeem onderhouden worden door een ervaren onderhoudsmonteur. Dit kost ook geld. De vraag is dus of een mechanisch ventilatiesysteem wel echt zo voordelig is.