Wat is een machine? Definitie

Een machine is een werktuig dat bestaat uit verschillende specifieke onderdelen waaronder: een constructie, aandrijfmechanisme en diverse bewegende onderdelen die samengevoegd zijn in een apparaat om een bewerking uit te voeren. De hiervoor genoemde zin kan als definitie voor een machine worden gebruikt. Duidelijk is dat een machine een werktuig is dat uit meerdere onderdelen bestaat. Daarnaast heeft een machine een dragende constructie. Machines hebben een bepaalde toepassing en die kan onderling verschillen. Ook de vorm en omvang van machines verschillen op basis van de toepassing en andere specifieke eisen die aan de machine worden gesteld.

Waarvoor kunnen machines worden gebruikt?

Een machine kan worden gebruikt om beweging of energie om te zetten in een andere vorm van energie of beweging. Een machine kan verschillende soorten bewerkingen uitvoeren doormiddel van mechanische arbeid. Hierbij kun je denken aan het omzetten van energie in mechanische beweging. Zo kan bijvoorbeeld een machine die aangesloten is op het energienet zoals een wasmachine deze elektrische energie omzetten in de beweging van de wasmachinetrommel. Een wasmachine bevat tegenwoordig embedded software en een interfaces of toetsenpaneel waarop men een programma kan invoeren. Dit programma wordt vervolgens door de wasmachine ten uitvoering gebracht. Dit is echter een voorbeeld van de werking van een wasmachine. Er zijn eindeloos veel voorbeelden te bedenken. Machines zijn niet altijd elektrisch aangedreven. Zo zijn er ook machines die worden aangedreven door fossiele brandstof of door duurzame energiebronnen zoals waterkracht en windkracht.

Sectoren waarin machines worden gebruikt

Er zijn door de jaren heen ongelofelijk veel machines ontwikkeld. Denk hierbij aan landbouwmechanisatie waarin zeer veel verschillende machines worden gebruikt om het land te bewerken en de producten van het land te verwerken. In fabrieken staan uiteenlopende productiemachines en ook in de chemische sector en zelfs in de gezondheidsbranche en zorg worden machines toegepast. Tegenwoordig wordt het meeste voedsel dat wij eten en drinken en de medicijnen die wij gebruiken doormiddel van machines geproduceerd.