Een Japans toilet, bidet-wc of douche-wc is een bidet die voorzien is van een regelbare waterstraal die uitschuifbaar is en wordt gebruikt om tijdens het toiletbezoek de billen van de persoon schoon te spoelen. Daarnaast is een Japans toilet meestal voorzien van een verwarmde wc-bril en een blazer waaruit warme lucht komt zodat de billen worden gedroogd nadat ze zijn schoongespoeld door de sproeier. De klep van een modern Japans toilet kan automatisch omhoog gaan en daarnaast kan het toilet meestal draadloos worden bediend. Dat maakt een Japans toilet echt een hightech toilet.
Waarom de naam Japans toilet?
De naam Japans toilet wordt voor dit type toilet gebruikt omdat in Japan in de jaren negentig van vorige eeuw al zogenaamde douche-wc’s aanwezig waren in kantoren, huizen, hotels en utiliteit. In Japan werd al eeuwen veel warde gehecht aan persoonlijke hygiëne. Daarom zijn in Japan veel ontwikkelingen geweest op dit gebied. Vermoedelijk heeft de Japanse fabrikant TOTO de eerste douche-toiletten op de markt gebracht. Vanaf die tijd zijn er verschillende ontwikkelingen geweest die er voor hebben gezorgd dat de Japanse wc nog beter is afgestemd op de wensen van de eigenaar. Zo kan een Japans toilet naast een boogstraal, ook een harde rechte straal hebben of een voorverwarmde bril. Ook is het mogelijk om een Japans toilet te kopen met een soort blaassysteem. Dat systeem kan worden gebruikt om de billen na het wassen ook weer te drogen.
Douchetoilet en milieu
Het Japans toilet of douchetoilet heeft een aantal voordelen. Allereerst is deze wc comfortabeler voor de gebruiker. Daarnaast is deze ook hygiënischer als men de wc goed gebruikt. Dat vereist wel enige oefening en ook het instellen van de straal en de verwarming is afhankelijk van de wensen van de gebruiker. Uiteindelijk zal een Japans toilet iets meer water verbruiken maar er hoeft geen wc-papier te worden gebruikt. Dat is beter voor het milieu hoewel wc-papier over het algemeen van gerecycled papier wordt gemaakt.
Populariteit van Japans toilet
In Nederland worden de douche-wc’s nog nauwelijks aangebracht in woningen. Nederland is op dit gebied vrij traditioneel. Misschien ziet men tegenwoordig wel vaker een douchetoilet in woningen omdat domotica en woonconmfort steeds belangrijker worden voor consumenten. Installatiebedrijven en sanitairverkopers spelen hier op in.