Het Japanse hotel Henn-na heeft besloten om de helft van haar 243 robotwerknemers te ontslaan. In het hotel werd op grote schaal gebruik gemaakt van robots. Deze zouden het werk in het hotel moeten automatiseren. De robots zouden het werk van mensen moeten overnemen maar in tegenstelling tot deze gewenste ontwikkeling ontstond er juist meer werk voor mensen. Kortom de robots ontzorgden de mensen niet maar leverden juist meer zorgen op. De robots werden onder andere ingezet voor het inchecken van hotelgasten en daarnaast werden ze ook gebruikt voor de roomservice. De menselijke hotelmedewerkers zeiden dat de robotisering juist voor meer werk zorgden. Dit bericht werd bekend aan The Wall Street Journal. “We werden constant gebeld door gasten die problemen hadden met de robots.” Het bedrijf Henn-na (vertaald als ‘vreemd hotel’) is in 2015 gestart met tachtig robots. De automatisering en robotisering werd later snel uitgebreid.
Volgens de directeur Hideo Sawada zou het hotel “het meest efficiënte hotel ter wereld” moeten worden door de robots. De personeelskosten moesten door de robots zo laag mogelijk worden gehouden. Er werd gebruik gemaakt van verschillende soorten robots. Achter de incheckbalie werden robots geplaatst die er bijvoorbeeld uitzagen als dinosauriërs. De robots konden in verschillende talen communiceren en konden daarnaast ook handgebaren herkennen. Verder konden ze ook glimlachen en knipperen met hun ogen. In de praktijk werkten de robots niet naar behoren. Volgens The Wall Street Journal gingen de robots regelmatig kapot.
Verder konden de robots niet altijd goed met de gasten communiceren en begrepen ze de vragen van de gasten niet altijd even goed. Sommige robots maakten voortdurend gasten wakker omdat die robots dachten dat de gasten vragen stelden terwijl ze lagen te snurken. Het gesnurk werd beschouwd als vragen stellen door de robots. Omdat de robots het gesnurk niet als ‘taal’ konden begrijpen bleven de robots net zo lang tegen de gasten ‘praten’ totdat deze wakker werd.