Wat is abrasiefsnijden en waar wordt deze snijdmethode voor gebruikt?

Er zijn verschillende methodes en machines die kunnen worden gebruikt om harde en slijtvaste materialen te snijden. Één van de methodes die kan worden gebruikt is abrasiefsnijden. Het abrasiefsnijden wordt gedaan doormiddel van een watersnijmachine waarbij aan het water abrasief wordt toegevoegd. Abrasief is een schuurmiddel dat door de druk van het water een sterk schurende werking heeft. Meestal wordt zand of grit gebruikt als abrasief. Dit is goedkoop, hard en scherp.

Het abrasief zorgt er in combinatie met de waterstraal voor dat men met een watersnijmachine materialen kan bewerken. Doormiddel van een spuitkop kan men de straal water zeer nauwkeurig op kleine delen van het werkstuk richten. De spuitkop is ter bescherming aan de buitenkant belegd met robijn, saffier of kunstdiamant. Omdat men voor een watersnijdproces gebruik maakt van abrasief wordt dit proces ook wel abrasiefsnijden genoemd.

Hoe werkt een abrasiefsnijmachine?
Een abrasiefsnijmachine maakt gebruik van water en abrasief. Alleen water en abrasief is echter niet voldoende om figuren uit te snijden. Daarom moet het water gestuurd worden en op druk worden gebracht. De druk van een abrasiefsnijmachine is ongeveer 3800 bar. Met deze druk wordt het water tezamen met het abrasief uit een spuitkop gespoten op een werkstuk. Het abrasiefwater spuit door een smalle spuitkop waarvan de opening is gemaakt van saffier met een snelheid van 762 meter per seconde. Deze snelheid is ongeveer 2,5 keer de snelheid van het geluid. Er zijn ook abrasiefsnijmachines ontwikkelt die tot 6000 bar druk kunnen uitoefenen met behulp van hogedrukpompen. Deze abrasiefsnijmachines zorgen nauwelijks voor een hogere snijsnelheid. De gebruikte hogedrukpompen zorgen namelijk voor een lager watervolume.

Hoe werkt een abrasiefsnijmachine?
Een abrasiefsnijmachine bevat een mengkamer waar het water wordt vermengd met het abrasief. De mengkamer heeft onderdruk. Deze onderdruk zorgt er voor dat het abrasief wordt aangezogen. Het abrasief mengt zich met water in de mengpijp of nozzle.

Als de hoeveelheid water naar de mengkamer toeneemt wordt ook de onderdruk groter. Daardoor wordt er ook meer abrasief aangezogen. Hierdoor blijft de mengverhouding in stand. Een grotere hoeveelheid water en abrasief kan resulteren in een hogere snijsnelheid.

Het abrasiefsnijden
De staal abrasief spuit tesamen met het water door het materiaal. Hierbij ontstaan centrifugaalkrachten die zorgen er voor dat er deeltjes van het werkstuk worden weggesneden. De snijbeweging wordt doormiddel van een computer aangestuurd. In deze computer worden de vormen aangegeven die uit het plaatmateriaal moeten worden gesneden. Speciale programma’s zorgen er voor dat er zo effectief mogelijk met het materiaal wordt omgegaan. De vormen kunnen door een computerprogramma zo over het plaatmateriaal worden verdeeld dat er weinig materiaal verloren gaat.

De kwaliteit van abrasiefsnijden
Met abrasiefsnijden kan men zeer nauwkeurig vormen uitsnijden. Het resultaat is nauwkeuriger dan slijpen met een massieve slijpsteen of slijpschijf. De exacte kwaliteit is afhankelijk van een aantal factoren:

  • de druk van het water dat gespoten wordt uit de snijkop/ spuitkop.
  • de hoeveelheid water die door de (kunst)diamant wordt gespoten.
  • de kwaliteit van het schuurmiddel/ abrasief.
  • de korrelgrote van het abrasief. Deze loopt op van 50 tot 220 mesh.
  • de kwaliteit van de aansturende software op de computer die aangesloten is op de snijmachine.
  • de te snijden vorm of contour. Complexe vormen zijn mogelijk.