Azobé is een zeer harde houtsoort. Dit hout is afkomstig van de boom Lophira alata die in West- Afrika en Midden-Afrika groeit. De Lophira alata wordt maximaal 50 meter hoog. Azobé is bekend onder verschillende benamingen. In landen waar Engels de voertaal is noemt men Azobé ook wel Ekki of Ironwood. In Duitsland noemt men deze houtsoort ook wel Bongossi
Toepassing van Azobé
Het hout is zeer hard en zwaar. Daarom is het heel geschikt voor zware constructies. Ook is Azobé geschikt voor hekwerken en erfafscheidingen in de buitenlucht. Azobé kan goed tegen weersinvloeden en rot niet snel weg als het met water in contact komt. Om die reden wordt Azobé ook wel gebruikt voor aanlegsteigers. Ook voor dukdalven en meerpalen wordt vaak Azobé gebruikt. Het materiaal is niet alleen weerbestendig, het kan ook een grote druk aan. Daarom wordt Azobé ook wel toegepast in sluisdeuren die de druk van water goed moeten kunnen weerstaan. In tuinmeubelen wordt ook wel Azobé verwerkt. Hierdoor zijn de tuinmeubels beter bestand tegen de invloeden van het weer.
Eigenschappen van Azobé
Azobé is een zware houtsoort die onder de hoogste duurzaamheidsklasse valt van hout. Dit is duurzaamheidsklasse 1. Het hout is zeer dicht en heeft een volumieke massa van 1050 kg/m3 bij een vochtpercentage van vijftien procent. Het hout zal meestal meteen zinken als het in water wordt neergelegd. Het hout is zo hard dat het bijna niet gespijkerd kan worden. De spijkers kunnen nauwelijks door het hout heen zonder krom te trekken. Om dat te voorkomen wordt Azobé doormiddel van fretbouten aan elkaar gezet. Een andere mogelijkheid is het voorboren van Azobé. Hierbij worden eerst gaten geboord in Azobé voordat er schroeven in worden gedraaid.
Azobé is draaihartig en kruisdradig. Het heeft daarnaast een warrige nerf. Deze eigenschappen zorgen voor een taai geheel dat moeilijk te kloven is. Azobé heeft een vieze geur wanneer het net is gezaagd of geschuurd. De houtstof die hierbij vrij komt kan voor allergische reacties zorgen bij mensen. In Azobé kan veel spanning zitten. Dunne planken en palen die dunner zijn 5 centimeter kunnen kromtrekken. Hoe dikker het Azobé hoe beter het materiaal bestand is tegen kromtrekken.