Wat is watersnijden of waterstraalsnijden?

Watersnijden of waterstraalsnijden is een bewerktingstechniek waarbij men vormen uit verschillende soorten plaatmateriaal snijd door gebruik te maken van een waterstraal. Hiervoor wordt water door een straalbuis met een druk van ongeveer 3800 bar uit een spuitkop geperst. Deze spuitkop is belegd met robijn of kunstdiamant. Een straalbuis heeft over het algemeen een diameter van 0,1 – 0,3 mm. Een waterstraal kan een snelheid bereiken van twee keer de geluidssnelheid.

Water in combinatie met schuurmiddel
Er wordt echter niet alleen water uit de spuitkoop gestraald. In het water bevindt zich meestal ook een abrasief. Dit is een slijpmiddel of schuurmiddel dat door de waterdruk met hoge snelheid door het plaatmateriaal heen straalt. De kombinatie tussen het abrasief en de snelheid en kracht van het water zorgt er voor dat met een watersnijder bijna elk plaatmateriaal gesneden kan worden.

Waterstraalsnijden zonder abrasief
Het is echter ook mogelijk dat men zonder abrasief, dus zonder schuurmiddel gaat watersnijden. Door geen gebruik te maken van abrasief is de kracht van de watersnijder minder groot. Niet elk materiaal kan men zonder abrasief watersnijden. Over het algemeen wordt een watersnijder zonder abrasief gebruikt voor dunne kunststoffen, textiel en bevroren voedsel.