Is een trafo hetzelfde als een transformator?

Een trafo is hetzelfde als een transformator. Het woord trafo wordt in Nederland namelijk gebruikt als een afkorting voor transformator. In België gebruikt men het woord transfo als afkorting voor transformator.

Wat is een transformator

Een transformator transformeert een hogere elektrische spanning naar een lagere spanning of andersom.. Er zijn wisselspanning (AC) transformators maar ook gelijksspanning (DC) transformators. Dit is aangegeven op de transformator.

Een transformator kan in verschillende richtingen werken en daarbij spanning omlaag brengen of verhogen. Tijdens dit transformatieproces gaat vrij weinig energie verloren. Transformatoren zijn statisch en bevatten geen bewegende delen. Wel bevatten transformators twee magnetisch gekoppelde spoelen, een primaire spoel en een secundaire spoel. In de primaire spoel van de transformator wordt een snel wisselend magneetveld opgewekt. In de secundaire spoel wordt met dit wisselende magneetveld een inductiespanning opgewekt.

Toepassing van een trafo of transformator

Transformators worden in de praktijk vaak toegepast bij het plaatsen van spots. De transformator kan dan de 230 volt (wisselspanning AC) uit het stopcontact omzetten naar een lagere wisselspanning bijvoorbeeld 12 volt. Door deze omzetting ontvangt de lichtbron niet te veel elektrische spanning. Als de lichtbron wel te veel elektrische spanning zou krijgen ontstaat er kortsluiting.

Transformator en LED lampen

Een probleem dat overigens tegenwoordig nog wel eens voor wil komen is het vervangen van halogeen spots door LED spots. Als deze spots in serie zijn geschakeld en een trafo is gebruikt voor halogeen spots dan kan het voorkomen dat de vervanging van LED lampen niet succesvol wil verlopen. De trafo heeft namelijk een minimaal en een maximale stroomafname nodig. Als de LED lampjes te weinig stroom verbruiken voor de trafo dan kunnen ze gaan ‘trillen’. In dat geval zal de trafo vervangen moeten worden voor een trafo die geschikt is voor LED lampjes. Een andere mogelijkheid is gebruik maken van zogenaamde retrofit LED lampen.