Solliciteren voor een technische baan via persoonlijke netwerken

Heb je ervaring in de techniek en ben je op zoek naar een andere baan? Dan is de eerste reactie van veel mensen om op internet te kijken naar vacatures. Websites van bedrijven en jobboards worden druk bezocht. Daarop staan vacatures met vaak prachtige verhalen, de hoogste salarissen en arbeidsvoorwaarden waar je van kunt dromen. Het spreekt voor zich dat deze vacatures geplaatst worden om zoveel mogelijk kandidaten en sollicitanten te ontvangen. Tijdens de sollicitatiegesprekken wordt vaak pas echt duidelijk wat een functie precies inhoud en hoe het echt gesteld is met de arbeidsvoorwaarden. Dat is natuurlijk jammer want veel sollicitaties lopen zo op niets uit.

Wat is een persoonlijk netwerk

Een persoonlijk netwerk is eigenlijk de tegenhanger van internet. Waar internet afstandelijk is en onpersoonlijk is een persoonlijk netwerk veel warmer en staat het dichterbij de mensen. Met een persoonlijk netwerk wordt een netwerk van personen bedoelt. Veel mensen hebben via kennissen, vrienden, de sportclub, de school of andere sociale verbanden een netwerk opgebouwd van personen. Dit netwerk is heel waardevol. Omdat je deze mensen kent en zij jou ook kennen kun je vaak veel voor elkaar betekenen. Ook wanneer je op zoek bent naar een andere baan is een persoonlijk netwerk heel waardevol. Je kunt tijdens gesprekken met je bekenden ter sprake brengen dat je op zoek bent naar een bepaalde baan in de techniek. Daarbij kun je vragen of zij misschien een leuk bedrijf kennen of misschien zelfs weten of ergens een vacature open staat. Dikwijls ontstaan er tijdens deze gesprekken hele leuke interacties. Zo kunnen jou kennissen vervolgens ook in hun netwerk weer mensen kennen. Daardoor kan het nieuws dat jij een bepaalde baan zoekt zich verspreiden.

Een goed woordje

Het mooie van een persoonlijk netwerk is dat mensen een ‘goed woordje’ voor elkaar kunnen doen. Ze kunnen aan werkgevers of aan mogelijk toekomstige collega’s uitleggen wie je bent en dat je een baan zoekt. Zo leren mensen je via via al een beetje kennen terwijl ze je nog nooit hebben gezien. Ze hebben echter wel goede verhalen over je gehoord van mensen die ze goed kennen. Dit alles werkt in je voordeel als je op zoek bent naar een baan. Je kunt echter ook een persoonlijk netwerk en een digitaal netwerk met elkaar combineren. Via Facebook en LinkedIn kun je met veel mensen digitaal in contact komen om vervolgens persoonlijk een afspraak te maken.

Kiezen voor een bedrijf

In de techniek zijn veel banen daarom is het lastig om de juiste keuze te maken. Een persoonlijk netwerk kan vaak eerlijke informatie geven over werkgevers en werkervaring. Mensen kunnen je vertellen hoe het is om voor een werkgever te werken. Is de werkgever goed voor het personeel of niet. Hoe worden mensen behandeld? Is er ruimte om jezelf te zijn en door te groeien? Heeft het bedrijf aandacht voor duurzaamheid en duurzame inzetbaarheid van personeel of is het bedrijf alleen maar gericht op geld en winst. Hoe is het gesteld met de werkdruk? Dit zijn allemaal vragen waarop je een eerlijker antwoord krijgt in een persoonlijk netwerk dan op digitale netwerken via internet. Bedrijven proberen namelijk in hun vacatures en nieuwsberichten zo goed mogelijk voor de dag te komen. Raadpleeg daarom de mensen om je heen als je zoekt naar een andere baan.