Wat is snoerloos elektrisch gereedschap?

Snoerloos elektrisch gereedschap zijn elektrische werktuigen die niet doormiddel van eens stekker met snoer in een contactdoos worden gestoken om elektrisch ‘gevoed’ te worden. Snoerloze elektrische gereedschappen bevatten in plaats daarvan een accu of batterij die meestal opgeladen kan worden. Snoerloze elektrische gereedschappen zijn er in verschillende soorten en maten. Ook de toepassing van deze snoerloze apparaten is divers. Zo zijn er bijvoorbeeld grote en kleine elektrische schroefmachines. Ook zijn er verschillende soorten snoerloze elektrische boormachines en slijpmachines.

Vermogen snoerloos elektrisch gereedschap
Het vermogen van deze machines is eveneens verschillend daardoor verschilt ook de spanning van snoerloos elektrisch gereedschap. Er is al snoerloos elektrisch gereedschap dat werkt op 7,2 volt. ook is er snoerloos elektrisch gereedschap dat werkt op 10,8 volt, 12, volt en 14,4 volt.

Veiligheidsrichtlijnen voor snoerloos elektrisch gereedschap
Snoerloos elektrisch gereedschap brengt in de praktijk over het algemeen minder veiligheidsrisico’s met zich mee dan elektrische gereedschappen die werken op 220 volt. Daarom hoeft snoerloos elektrisch gereedschap niet te zijn voorzien van een dubbele elektrische isolatie terwijl dat wel het geval is bij elektrisch gereedschap dat werkt op 220 volt. Toch zijn er wel een aantal algemene veiligheidsrichtlijnen voor snoerloos elektrisch gereedschap. We noemen er een aantal:

  • Snoerloze elektrische gereedschappen kunnen snel draaien, schuren of zagen en kunnen daardoor verwondingen veroorzaken.
  • De acculader van snoerloze elektrische gereedschappen bevat meestal wel een snoer die in een wandcontactdoos voor netstroom wordt gestoken. Zorg er daarom voor dat deze acculader veilig is en er geen kabelbreuk of ander mankement aanwezig is. De acculader dient bovendien bij professioneel en bedrijfsmatig gebruik ieder jaar gekeurd te worden door een erkend keuringsbedrijf.
  • Gebruik het gereedschap alleen voor het doel waarvoor het ontwikkeld is.
  • Onderhoud het gereedschap goed.
  • Berg het gereedschap op de juiste manier op.
  • Als de accu of batterij versleten is zal deze moeten worden verwijderd en ingeleverd worden bij klein chemisch afval.
  • Ook snoerloos elektrisch gereedschap kan vonken veroorzaken zorg er daarom voor dat deze apparaten nooit worden gebruikt in een omgeving die brandgevoelig of explosiegevoelig is.