Plastic wegwerpbekers mogen niet meer gebruikt worden binnen bedrijven vanaf 1 januari 2024

Het nieuwe jaar is begonnen. Van oudsher is 1 januari het moment waarop ook verschillende wetgeving en regelgeving in werking treed. De afgelopen jaren is een vast onderdeel van deze wet- en regelgeving het tegengaan verspilling en het bevorderen van recycling en een circulaire economie. In 2024 zullen ook verschillende regels van kracht gaan die er voor moeten zorgen dat er minder afval in het milieu maar ook in de prullenbak beland. Zo zijn plastic wegwerpbekers verboden op de werkvloer.

Geen plastic wegwerpbekers meer op het werk

Niet alleen op kantoor of op de werkvloer bij productiebedrijven en andere bedrijven mogen geen plastic wegwerpbekers worden gebruikt ook bij verenigingen en bedrijfspanden zijn de bekertjes niet langer toegestaan. Alleen voor zorginstellingen wordt een uitzondering gemaakt door de overheid. Doordat er geen plastic wegwerpbekers mogen gebruikt worden zullen bedrijven andere oplossingen moeten bedenken. Gelukkig werken veel bedrijven al met de standaard stenen mokken voor kantoor personeel. Deze mokken of koffiekopjes kunnen worden afgewassen en daardoor worden hergebruikt. Daarnaast zijn er de afgelopen tijd ook veel bedrijven overgeschakeld van plastic bekertjes naar papieren of kartonnen bekertjes. Dat zorgt er ook voor dat er minder plastic bekertjes werden gebruikt.

Maatregelen tegen plastic afval

De afgelopen jaren zijn er veel maatregelen doorgevoerd op het gebied van het beperken van het gebruik van plastic. Zo wordt het gebruik van plastic verpakkingsmateriaal in Nederland verminderd. Ook is er statiegeld van toepassing op vrijwel alle soorten drinkflesjes voor frisdrank. Zelfs doppen worden niet op een bepaalde manier vastgemaakt aan verpakkingen om te voorkomen dat de doppen in het milieu belanden. Voor blikjes en glazen flesjes voor alcoholische dranken is ook statiegeld van toepassing. Deze maatregelen zorgen er echter niet voor dat er minder afval ontstaat maar wel dat afval geretourneerd wordt en niet in het milieu beland. Het bestrijden van afval bij de bron is echter een veel effectievere maatregel. Als dranken en voedsel niet in plastic wordt verpakt bespaard men structureel op plastic afval.