Hoe wordt papier gerecycled?

Papier behoort tot het afval dat goed gerecycled kan worden. Net als glas wordt papier ook gescheiden ingeleverd in alle gemeenten van Nederland. In tegenstelling tot glas wordt papier niet op kleur ingeleverd maar wordt alle papier in één gezamenlijke papierafvalbak gedaan. Papierafval wordt vaak door de gemeente, bedrijven of door verenigingen opgehaald. Oud papier is geld waard omdat het als grondstof wordt gebruikt voor verschillende andere producten van papier.
Dat zorgt er voor dat verenigingen ook geld kunnen verdienen met het ophalen en inleveren van oud papier. Elke gemeente in Nederland heeft een eigen beleid op het gebied van het ophalen van papierafval. Hieronder zijn de verschillende stappen genoemd waarin oud papier van afval tot nieuwe producten wordt verwerkt.

Recyclen van papier
Het recyclen van oud papier gebeurd in de volgende stappen:

  1. Het oud papier wordt in de papierafvalbak gegooid.
  2. Het oud papier wordt opgehaald door een vuilniswagen die specifiek wordt gebruikt voor oud papier.
  3. Vervolgens wordt het papier naar een papierfabriek gebracht of een fabriek waarin specifieke producten en verpakkingsmaterialen van papier worden gemaakt zoals eierdozen of toiletpapier.
  4. Het papier wordt vervolgens gemengd met water zodat er een soort pulp ontstaat.
  5. Deze pulp wordt daarna zorgvuldig gereinigd. Bovenin de pulp worden vuile bubbels met inkt of lijm weggehaald. Daarnaast wordt nieuwe houtpulp toegevoegd om de kwaliteit van het papier te verbeteren.
  6. De schone papierpulp wordt geplet en uitgerold tot vellen papier.
  7. Daarna worden er producten van gemaakt.

Producten van gerecycled papier
Van gerecycled papier worden verschillende producten gemaakt. De kwaliteit van gerecycled papier verschilt echter. Iedere keer als papier wordt gerecycled verliest het aan kwaliteit. Daarom wordt gerecycled papier steeds voor andere doeleinden gebruikt. De beste kwaliteit wordt gebruikt voor het maken van printpapier. Een wat lagere kwaliteit voor notitie papier. Nog lagere kwaliteit wordt gebruikt voor krantenpapier en de laagste kwaliteit voor toiletpapier.