Brandstofprijzen dalen weer aan de benzinepomp in Nederland eind 2021

Al meer dan een week zijn de prijzen aan de pomp aan het dalen. Ten opzichte van de prijzen van vorige week is de prijs van benzine ongeveer 1 tot 1,5 cent gedaald per liter. Dit is naar voren gekomen uit cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers. De directeur Paul van Selms van de consumentenorganisatie heeft aangegeven dat de prijs van benzine waarschijnlijk binnenkort lager wordt dan 2 euro.

Dat is een geheel andere ontwikkeling dan de prijsstijging voor brandstof die de afgelopen maanden werd geconstateerd. Zo was de gemiddelde adviesprijs voor benzine ongeveer 2 maanden geleden voor het eerst boven de twee euro. Vanaf dat moment is de prijs van benzine steeds verder gestegen. Het record werd behaald op 18 november. Toen kwam de prijs van benzine 2,145 euro. Ook voor diesel en lpg werden toen recordprijzen betaald. De prijsstijgingen lijken ten einde te komen.

Zo is de prijs van benzine inmiddels gedaald naar 2,128 euro afgelopen dinsdag. Dit is een kleine daling maar daarmee wordt wel een tendens doorgebroken. Vermoedelijk zal de prijs van benzine de komende tijd verder gaan zakken. Deze ontwikkeling ligt voor de hand omdat de prijs van ruwe olie een maand geleden ongeveer 20 euro goedkoper werd. Er is in het hele jaar nog geen enkele maand geweest waarin de prijs van olie zo hard is gedaald. De daling van de brandstofprijzen heeft te maken met de bezorgdheid in de markt over de nieuwe omikronvariant van het coronavirus.

De constatering van de omikron variant van het coronavirus heeft de financiële markt in onrustig vaarwater gebracht. Daarnaast is er ook al geruime tijd minder vraag naar olie. De dalende vraag naar olie zorgt over het algemeen ook voor dat de prijs lager wordt. De oliemarkt is onderhevig aan vraag en aanbod. Nu neemt het aanbod aan olie nog niet heel hard toe. Hoewel de prijs van ruwe olie behoorlijk hard daalt zal de daling van de brandstofprijs aan de pomp niet zo hard galen. Dat heeft onder andere te maken met de wijze waarop de prijs van brandstof is opgebouwd. De brandstofprijzen bestaan namelijk voor een groot deel uit belastingen.