Brandstofprijzen in maart 2020 ruim 6 procent gedaald

In de maand maart zijn de prijzen van motorbrandstoffen aan de pomp aanzienlijk gedaald ten opzichte van de maand daar voor. Gemiddeld  zijn de brandstofprijzen gedaald met 6,1 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dit de sterkste daling in brandstofprijzen sinds 2008. De gegevens die het CBS voor haar berekening gebruikt heeft zijn afkomstig van data van Travelcard Nederland.

Uit de gegevens die dinsdag 28 april 2020 zijn gepubliceerd komt duidelijk naar voren dat de vraag naar olie is gedaald. Dat zorgt er voor dat de prijzen van brandstoffen aanzienlijk omlaag zijn geschoten. Naast een daling in de vraag naar olie is er de afgelopen tijd ook sprake geweest van een conflict op de oliemarkt. Dit conflict heeft er voor gezorgd dat de olieprijs nog verder naar beneden ging. De olieprijs daalde van 60 dollar (55,45 euro) voor een vat Brentolie in februari naar 37,5 dollar in maart.

Door de coronacrisis blijven veel mensen thuis. Mensen kunnen thuis werken of hebben minder werk waardoor ze ook vaker thuis zijn. Dat zorgt er voor dat veel mensen hun auto laten staan. Hoe meer mensen hun auto niet gebruiken hoe minder brandstof er wordt getankt. Deze daling in de vraag is volgens het CBS ingezet in maart 2020 maar is nog lang niet ten einde. Ook in april zullen de brandstofprijzen verder dalen. Het effect aan de benzinepomp zal echter gering zijn. Veel lager kunnen de brandstofprijzen niet. Een groot deel van de brandstofprijzen bestaan uit belastingen zoals accijnzen. Daar zal weinig in veranderen.