Technisch Werken

Industrie krimpt 1,5 procent in 2020 aldus ABN AMRO

De ABN AMRO heeft op donderdag 9 januari 2020 gegevens bekend gemaakt over de industriële productie van 2019 en een prognose gegeven over 2020. Het afgelopen jaar is de productie in de industrie gekrompen met 1 procent volgens de bank. Voor het komende jaar gaat de bank ook uit van een krimp. Deze krimp ontstaat door de onzekerheden in markt. De brexit en de handelsspanningen zijn onzekere factoren maar ook de stikstof- en PFAS-problemen zullen de komende tijd nog niet voorbij zijn. Met deze laatste problemen krijgen verschillende sectoren te maken. De bouwsector, grondverzet maar ook alle toeleveranciers voor deze sectoren. Er zijn veel productiebedrijven die materialen maken voor de bouwbranche. Ook de transportsector heeft te maken met lastige ontwikkelingen.

Zo heeft de stikstofproblematiek een negatieve effect op de transportsector maar ook de hoge brandstofprijzen ten gevolge van de politieke instabiliteit in het Midden Oosten. Ook de handelsspanning tussen Amerika en China heeft een negatieve uitwerking op de transportsector. Bedrijven die transportmiddelen bouwen krijgen te maken met minder vraag. De transportmiddelenindustrie zal in 2020 waarschijnlijk minder productie draaien dan afgelopen jaar. Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Gelukkig bestaat de kans dat de economie een omslag gaat maken. Als het ondernemersvertrouwen gaat toenemen en handelsakkoorden worden gesloten kan de industrie daar waarschijnlijk van meeprofiteren. Het is dus nog even afwachten hoe 2020 precies zal verlopen.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws