Technisch Werken

Europese subsidie maakt bouw waterstoffabriek in Delfzijl haalbaar in 2020

Er wordt al geruime tijd gesproken over de bouw van een waterstoffabriek in Delfzijl. Deze bouw is na toekenning van een Europese subsidie haalbaar geworden. Europa heeft een subsidie van 11 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het project in Groningen. Een woordvoerder van de Gasunie heeft dit bekend gemaakt.

DJEWELS-project
De bouw van de waterstoffabriek wordt ook wel het DJEWELS-project genoemd. Het is een project dat veel aandacht heeft gekregen de afgelopen tijd. Waterstof wordt als belangrijkste alternatief genoemd voor aardgas. Dit is niet zonder reden want waterstof kan over het aardgasleidingnetwerk worden getransporteerd als dit netwerk technisch wordt aangepast. Een groot voordeel van waterstof is dat deze brandstof geproduceerd kan worden uit water. Dat maakt waterstof duurzaam en dus milieuvriendelijker dan fossiele brandstoffen die op kunnen raken.

Voor de productie van waterstof is echter wel veel elektrische energie nodig. Dat is nu juist het grote probleem. Daarom wordt gekeken naar mogelijkheden om waterstof effectief en tegen lage energiekosten te produceren. De waterstoffabriek in Groningen zal een belangrijke pilot worden op dit gebied. Aan het DJEWELS-project nemen naast de Gasunie ook nog andere bedrijven deel zoals Nouryon, de voormalige chemietak van AkzoNobel. Ook zijn er nog vier Europese partijen die deelnemen aan het DJEWELS-project.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!