ZZP-tarief gemiddeld op 43 euro in 2017

Zelfstandigen zonder personeel hebben hun gemiddelde tarief in hun offertes in 2017 nauwelijks verhoogd ondanks de aantrekkende economie. Dit bericht maakte Hoofdkraan.nl bekend in een jaarlijks onderzoek naar zzp-tarieven. Het tarief van 43 euro is gelijk aan de hoogte van het gemiddelde tarief dat zzp-ers vroegen in 2016.

Het is nu echter wel duidelijk geworden dat er een einde is gekomen aan de daling in zzp-tarieven. Deze daling is ingezet in 2014. In dat jaar daalde het gemiddelde zzp-tarief van 54 euro naar gemiddeld 45 euro per uur. Het daarop volgende jaar daalde de zzp-tarieven naar 44 euro per uur. In 2016 kwam het gemiddelde tarief van zelfstandigen zonder personeel uit op 43 euro. In 2017 is dit echter niet verder gedaald.

Voor het onderzoek hebben medewerkers van de website ongeveer vijftienduizend offertes onderzocht. Deze offertes zijn via het eigen platform uitgebracht aan verschillende opdrachtgevers. Bedrijven kunnen namelijk opdrachten plaatsen op de website Hoofdkraan.nl. De zzp’ers die de website bezoeken kunnen op de opdrachten reageren en hier een offerte op uitschrijven.

Er zijn verschillen tussen de tarieven die zzp’ers vragen. In de bouw gaan de tarieven voor zzp’ers omhoog evenals in de techniek. In de branche marketing en communicatie zijn de tarieven in de offertes gedaald van 46 euro in 2016 naar 43 euro dit jaar. Ook socialmediaspecialisten hebben hun tarieven aanzienlijk verlaagd. In het jaar 2014 vroegen zij nog 54 euro per uur. In 2017 kwam het gemiddelde tarief uit op 38 euro per uur voor deze groep.

Hoofdkraan.nl
Voor meer informatie kun je kijken op de website van hoofdkraan.nl. Daar is een het ‘tarieven onderzoek 2017’ te vinden. Hierin wordt dieper ingegaan op het onderzoek zelf en de resultaten daarvan. Deze zijn specifiek per provincie in kaart gebracht waardoor het verschil in tarieven tussen zzp’ers duidelijk wordt.