Zeewierteelt krijgt impuls vanaf 2017

De komende jaren gaat het kabinet vijf miljoen euro investeren in de teelt van zeewier en alle voorzieningen die daarvoor nodig zijn. Op woensdag 12 april 2017 werd door staatssecretaris Martijn van Dam bekend gemaakt dat er meerdere investeringen zullen worden gedaan op het gebied van zeewier telen. Dit bericht werd bekend gemaakt tijdens het binnenhalen van de eerste Scheveningse oogst. Daar werd zeewier geoogst op een moderne manier in een proefboerderij op zeewater.

Van Dam bracht de eerste opbrengst van de zilte groente voor de kust van Scheveningen aan land. Daarna werd van het zeewier een maaltijd bereid. Er werd door een in zeewier gespecialiseerde kok “seawharma” gemaakt. Dit is een vleesvervanger gemaakt van zeewier.

De komende vier jaar zullen miljoenen euro’s worden geïnvesteerd. Zeewier is nog een vrij onbekend voedsel in Nederland. Het is volgens de staatseretaris van belang dat zowel mensen als dieren moeten wennen aan zeewier als voedsel. Volgens Van Dam is zeewier de groente van de toekomst. Het zeewier is gezond en lekker. Vlees wordt bovendien beschouwd als milieubelastend omdat dieren veel CO2 uitstoten. Daarom moedigt het kabinet al een tijd het telen van plantaardige producten aan.