Woningmarkt koelt af en inhaalvraag neemt af in 2019

Ondanks de geforceerde positieve berichten van hypotheekverstrekkers en makelaars op de woningmarkt kan het de oplettende geïnteresseerde in de huizenmarkt niet ontgaan zijn dat de woningmarkt in Nederland steeds verder op slot komt te zitten. Het CBS toont dit ook aan met daadwerkelijke cijfers. Zo zijn in de eerste zeven maanden van 2019 int totaal 120.976 voorlopige koopcontracten getekend. Dat is een daling van drie procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, aldus het CBS.

Het aanbod aan woningen neemt nauwelijks toe maar ook de inhaalvraag neemt af. Dat laatste aspect is vooral interessant. De inhaalvraag is namelijk een iets dat heel tijdelijk is en is ontstaan tijdens de economische crisis cq huizenmarktcrisis. Toen konden veel mensen vanwege de economische problemen geen woning kopen. Toen het na de economische crisis wat beter ging en de koopkracht van veel mensen toenam werden ze actiever op de woningmarkt. Het gevolg was dat er meer woningen werden verkocht. De woningmarkt maakte daarom een groei door vanaf 2013. De inhaalvraag die deze groei versterkte neemt echter in 2019 af. Dit gebeurt temeer omdat in 2019 ook duidelijk wordt dat de prijzen van woningen vaak op het (veel te) hoge niveau zijn beland van 2008 of daar zelfs overheen zijn gegaan in bijvoorbeeld Amsterdam. De woningprijzen zijn in een groot deel van Nederland gewoon veel te duur.

Woningzoekers krijgen dit langzaam maar zeker door. Ondanks het feit dat ze overspoelt worden met berichten dat 2019 een goed jaar zou zijn om een woning te kopen beginnen steeds meer mensen hieraan terecht te twijfelen. Makelaars gaan ondertussen vrolijk door met het verhogen van de woningprijzen op hun websites om de druk op de woningzoekers op te voeren en het beeld te schetsen dat de prijzen alleen nog maar omhoog kunnen gaan. Het zal echter niet lang meer duren voordat de prijzen op de woningmarkt zullen dalen. Duitsland staat op de rand van een recessie en vaak krijgt Nederland dan ook te maken met economisch zwaar weer. Het wordt tijd dat de prijzen voor woningen weer gaan dalen zodat deze ook betaalbaar worden voor alleenstaanden met een modaal inkomen en jonge gezinnen. Deze groepen hebben het in 2019 erg moeilijk op de woningmarkt en worden vaak gedwongen om te blijven huren tegen hoge huurlasten terwijl koopwoningen buiten het financiële bereik liggen.