Nieuwe batterijtechnologie kan elektrische auto in 6 minuten opladen van 2020

In augustus 2019 werd bekend gemaakt dat een spin-off van de Universiteit van Cambridge aan batterijtechnologie werkt aan een waarmee telefoons en elektrische auto’s veel sneller kunnen worden opgeladen. In de spin-off werken een aantal oud-studenten van de Universiteit van Cambridge met elkaar samen in een batterijtechnologiebedrijf. De studenten hebben aangegeven dat ze bezig zijn met een baanbrekende innovatie op het gebied van batterijen.

Het grote probleem van batterijen in voertuigen en mobiele telefoons is de oplaadtijd. De laadtijd moet sneller om elektrische voertuigen rendabeler en bruikbaarder te maken op de autowegen. Verschillende bedrijven in de wereld houden zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe batterijen die effectiever zijn. Echion Technologies wil de stof grafiet in batterijen vervangen door een andere stof, die andere stof zou er voor kunnen zorgen dat batterijen sneller opgeladen kunnen worden. Dr. Jean De La Verpilliere wil echter nog niet zeggen welke stof precies in de nieuwe batterijen zal worden toegepast.

Hij is naar eigen zeggen al sinds 2017 bezig om een goede vervanger voor grafiet te vinden. Er zijn door hem al twee investeerdersrondes geweest. De nieuwe stof zorgt er voor dat een batterij in een aanzienlijk kortere tijd kan worden opgeladen. Zo kan een batterij in zes minuten worden opgeladen in plaats van 45 minuten. Dat heeft hij bekend gemaakt aan de krant Cambridge Independent. Het interessante is dat het daarbij volgens hem niet uitmaakt of de batterij wordt gebruikt voor een smartphone of een elektrische auto. Verder is de stof volgens hem ook niet brandgevaarlijk wat een extra voordeel oplevert.