Woningmarkt in 2019 op slot

De Nederlandse woningmarkt zit in 2019 op slot. In 2018 werden nog behoorlijk wat woningen verkocht in Nederland maar in 2019 zijn de cijfers minder positief. Het is duidelijk dat de woningmarkt gekoppeld is aan de economie. De Nederlandse economie laat net als de gehele Europese economie minder gunstige groeicijfers zien. Daarover kun je meer lezen in eerdere nieuwsberichten op deze website. Het consumentenvertrouwen neemt af en het ondernemersvertrouwen ziet er ook niet bepaald heel positief uit. Geen wonder dat steeds minder mensen 2019 het ideale jaar vinden om een woning te kopen. Bepaalde woningen tot ongeveer 250.000 euro worden nog wel verkocht maar het segment daarboven is voor de meeste starters niet betaalbaar ondanks de lage rente.

De lage rente zorgt er voor dat een hypotheek voor veel mensen betaalbaar is. Ondanks deze lage rente gaat de woningverkoop in Nederland niet in een stroomversnelling. In plaats daarvan gaat de woningverkoop juist minder voorspoedig. De mensen die een woning wilden kopen en konden betalen hebben dat gedaan. Mensen die dat in 2018 niet konden kunnen dat vaak ook in 2019 niet. Tenzij de woningprijzen omlaag gaan. Daarop moet men nog even wachten. De woningmarkt zit op slot en de hypotheekrente kan niet omlaag. Dan zouden er andere middelen moeten worden gezocht om de woningmarkt weer aan te jagen. Dat kan echter niet met de huidige maatregelen. De prijzen voor woningen zijn voor veel mensen te hoog.

Alleen als de prijzen voor bestaande woningen omlaag gaan zal de woningverkoop omhoog gaan. Een andere oplossing is het bijbouwen van meer nieuwbouwwoningen. Dit is echter een proces dat in 2019 nog niet snel genoeg verloopt. Jaarlijks zouden er ongeveer 50.000 woningen bijgebouwd moeten worden maar dat aantal werd in 2018 niet gehaald en zal ook in 2019 niet gehaald worden. Steeds meer organisaties maken zich zorgen over de problemen op de Nederlandse woningmarkt. Deze problemen zorgen er alleen maar voor dat mogelijke kopers langer nadenken of afwachten. Doorstroom vind er nauwelijks plaats op de woningmarkt.