In april 2021 waren er in Nederland ongeveer 316.000 mensen werkloos. Dat is in totaal 3,4 procent van de beroepsbevolking. De werkloosheid in Nederland is steeds meer aan het dalen. Deze conclusie trekt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het statistiekbureau heeft donderdag 20 mei 2021 cijfers gepubliceerd over de werkloosheid in Nederland. Volgens het CBS niet alleen de werkloosheid gedaald maar ook het aantal WW-uitkeringen dat wordt verstrekt.
Minder werklozen in Nederland
Door de uitbraak van COVID-19 in maart 2020 is de werkloosheid in Nederland hard opgelopen. In maart 2020 was het aantal werklozen nog 273.000 dit aantal steeg naar 426.000 in augustus 2020. Vanaf de zomer van 2020 is het aantal werklozen in Nederland aan het afnemen. De enige uitzondering op dit gebied is de maand februari. In die maand was er een kleine stijging in het aantal werklozen. Verschillende sectoren hebben nu te maken met een stijgende vraag naar personeel. Niet alleen de bouw zoekt naar personeel, ook de horeca zou inmiddels weer vacatures hebben opengezet op de arbeidsmarkt.
Minder WW-uitkeringen
De daling in de werkloosheid is vooral het gevolg van een toename in de werkgelegenheid in Nederland. Steeds meer mensen hebben een baan gevonden en zijn daardoor uit de werkloosheid en vaak ook uit de WW geraakt. Dat is goed nieuws. In totaal daalde het aantal mensen met een WW-uitkering vorige maand met 16.000 naar 266.000. Het is inmiddels de derde maand op rij dat het aantal WW-ontvangers is afgenomen.