Werkgevers willen versoepeling cao-regels om ontslagen te beperken in 2020

Volgens werkgeversvereniging AWVN zijn er tijdens de coronacrisis onnodig veel ontslagen gevallen in Nederland. Dat heeft de werkgeversvereniging maandag 5 oktober 2020 bekend gemaakt. De strenge richtlijnen vanuit de collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) hebben er voor gezorgd dat veel bedrijven harde beslissingen moesten nemen over het personeelsbestand terwijl dat wellicht ook anders had gekund. Een aantal bedrijven heeft flexwerkers en zelfs vaste krachten moeten laten vertrekken om financiële redenen.

Versoepelen cao vanwege corona

De werkgevers zijn groot voorstander van het versoepelen van de cao-regels zodat de personeelskosten teruggedrongen kunnen worden zonder dat er meteen ontslagen moeten vallen. Hierbij noemen de werkgevers het tijdelijk verlagen van loonkosten en het inzetten van werknemers in andere functies. Op die manier zouden werkgevers hun personeel gemakkelijker in dienst kunnen houden. Er zouden specifieke mogelijkheden moeten zijn om tijdens een crisis de lonen tijdelijk te verlagen. Verder zouden ondernemers ook van personeel moeten kunnen vragen om tijdelijk meer uren per week te werken om daardoor de productieachterstanden weg te werken.

Flexibel personeelsbeleid

Ook zouden in dat geval werknemers tijdelijk in andere functies moeten kunnen werken. Zo zou kantoorpersoneel in de productie moeten kunnen werken en moeten werknemers ook schoonmaakwerkzaamheden en andere werkzaamheden moeten kunnen uitvoeren om toch rendabel voor bedrijven te blijven. Wanneer werkzaamheden in bepaalde functies wegvallen en in andere functies toenemen is een flexibel personeelsbeleid effectief maar daarvoor moeten wel mogelijkheden worden geboden onder andere in de cao’s van de bedrijven en sectoren.