Trias Energetica is een door de TU Delft ontwikkelt systeem waarmee men in drie stappen een duurzaam ontwerp te ontwikkelen. Het stappenplan is in 1979 ontwikkeld aan de Technische Universiteit Delft door de studiegroep StadsOntwerp en Milieu (SOM-1). Deze groep studenten stond onder leiding van Kees Duijvestein. Trias Energetica werd eerder ook wel Trias Energica genoemd en werd beschreven in het tijdschrift BOUW. Een aantal jaren later werd het drie stappenstrategie internationaal geïntroduceerd. Dit gebeurde in 1996 door Erik Lysen vanuit de Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu (Novem).
Stappenplan van Trias Energetica
De Trias Energetica bestaat uit drie stappen die achter elkaar moeten worden uitgevoerd. Als men deze vuistregels hanteert komt men tot een duurzame ontwikkeling of een duurzaam ontwerp van bijvoorbeeld een gebouw. De stappen van Trias Energetica zijn als volgt:
1. Gebruik zo weinig mogelijk energie. Men moet energieverspilling bestrijden door het gebouw zo te ontwerpen dat er weinig warmte verloren gaat door tocht. Ook moeten de gevels en daken van het gebouw geïsoleerd zijn.
2. Gebruik duurzame energiebronnen. Dit zijn energiebronnen die altijd aanwezig zijn zoals zonlicht, windkracht, waterkracht en aardwarmte.
3. Als het gebruik van fossiele energiebronnen niet vermeden kan worden moeten deze fossiele brandstoffen zo effectief mogelijk worden gebruikt. Hierbij moet men het optimale rendement uit deze brandstoffen te halen. Denk hierbij aan het nuttig gebruiken van restwarmte en het toepassen van een warmtepomp.
Toepassing Trias Energetica
Zoals je in de inleiding hebt kunnen lezen is Trias Energetica al in 1979 ontwikkelt. Vanaf dat moment zijn er wereldwijd echter verschillende systemen bedacht waarmee men zonlicht, windkracht en andere natuurlijke energiebronnen kan omzetten in elektrische energie en warmte. Ook zijn er steeds betere isolerende materialen ontwikkelt. Dat alles zorgt er voor dat woningen steeds milieuvriendelijk worden. Denk hierbij aan nulwoningen of aan een passiefhuis. Er worden in Nederland steeds meer klimaatneutrale en energieneutrale woningen gebouwd waaronder nulwoningen en passiefhuizen.
Dat zorgt er voor dat de principes van Trias Energetica goed in de bouwsector zijn ‘ingeburgerd’. In de toekomst zullen steeds vaker CO2 neutrale woningen worden gebouwd om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen. Wereldwijd zijn er klimaatverdragen afgesloten die in feite vereisen dat woningen nulwoningen of passiefhuizen worden. Ook in Nederland stimuleert de overheid deze ontwikkeling en is er zelfs een Taskforce Bouw die er op toeziet dat het woningaanbod en de gebouwen in Nederland daadwerkelijk energieneutraal worden. Ook hierbij heeft men het uiteindelijk over de voltooiing van Trias Energetica.