Kenmerken van een passiefhuis

Passiefhuizen zijn huizen die een passiefhuis-certificaat hebben en daarmee voldoen aan de richtlijnen die zijn opgesteld voor dit certificaat. Dit houdt onder andere in dat deze woningen in een jaar niet meer dan 15 kWh/m² verbruiken voor de verwarming aan ruimten van het gebouw. Daarnaast mag het passiefhuis jaarlijks een maximaal  primair energiegebruik van 120 kWh/m² hebben. Deze richtlijnen voor passiefhuizen zijn van toepassing in zowel Nederland als België.

Passiefhuis kenmerken
Een passiefhuis heeft een aantal kenmerken. De term ‘passief’ is in dit verband gekoppeld aan het feit dat een passiefhuis gedurende een bepaalde periode per jaar niet actief hoeft te worden verwarmd met verwarmingssystemen. In plaats daarvan wordt de warmte verkregen uit passieve warmtebronnen. Een belangrijke passieve warmtebron is de zon maar ook apparaten en zelfs bewoners zijn passieve warmtebronnen.

Passievewoningen worden zo op het kavel geplaatst dat er zoveel mogelijk zonlicht in de woning kan stralen. Op die manier wordt deze woning natuurlijk verwarmd en daarnaast is natuurlijke lichtinval voor de bewoners ook wel prettig. Daarom hebben  passievewoningen de meeste ramen aan de zuidzijde, westzijde en oostzijde van de woning. Er worden zo weinig mogelijk ramen geplaatst op de noordzijde van de woning. De ramen zijn ook bijzonder want in plaats van dubbel glas maakt men bij passiefhuizen vaak gebruik van drievoudig glas voor nog hogere isolatiewaarden. Bij drievoudig glas treed er geen koudeval op. Woningen die zeer goed zijn geïsoleerd verliezen vaak veel warmte bij koudebruggen, dat wordt dus met drievoudig glas zoveel mogelijk voorkomen. Passievewoningen zijn daarnaast heel goed geïsoleerd. Er zijn passiefhuizen met gevels met Rc-waardes van 10 m²K/W.

Een belangrijk aspect van passiefhuizen is het luchtdicht of kierdicht maken van de woning er mag geen tocht ontstaan. Er wordt in een passiefhuis zo goed als geen gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie al kunnen in de meeste passiefhuizen de ramen wel geopend worden. Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van mechanische ventilatie en andere speciale ventilatiesystemen die ingeregeld kunnen worden. Dit wordt ook wel balansventilatie genoemd. Daarnaast hebben passiefhuizen ook vaak een WarmteTerugWinningsunit (WTW).

Ontwerpcertificaat en uitvoeringscertificaat voor passiefhuis
Niet alleen woningen kunnen in aanmerking komen voor een certificering als passiefhuis ook andere gebouwen zoals utiliteitscomplexen kunnen als passiefhuis worden aangemerkt. Hiervoor moet echter zowel een ontwerpcertificaat als een uitvoeringscertificaat worden ontvangen van de nationale Passiefhuis Stichting. Deze stichting hanteert een speciaal controle-instrument en ontwerpinstrument bij het bepalen of een gebouw een passiefhuis is. Daarvoor maakt de nationale Passiefhuis Stichting gebruik van een PHPP-rekenprogramma.

In dit PHPP-rekenprogramma wordt de jaarlijkse warmtevraag berekend. Daarnaast wordt ook het primaire energieverbruik en de koelbehoefte / oververhittingfrequentie in kaart gebracht. De bouwtekeningen moeten worden goedgekeurd evenals de tekeningen voor het installatiewerk. De PHPP-uitdraai en de tekeningen dienen gezamenlijk te worden beoordeeld door de nationale Passiefhuis Stichting, indien goedgekeurd zal het gebouw het ontwerpcertificaat toegewezen.

Het uitvoeringscertificaat wordt verstrekt door de nationale Passiefhuis Stichting nadat er een speciale test is gedaan na de oplevering van het gebouw. Dit is de Blower-Door-Test die gebruikt wordt om te controleren of de luchtdichtheidseis van het gebouw wordt gehaald. Daarnaast wordt door er ook een algehele controle uitgevoerd door de nationale Passiefhuis Stichting. In deze controle wordt beoordeeld of het gerealiseerde gebouw daadwerkelijk overeenkomt met de gegevens die zijn ingevoerd in het PHPP-computerprogramma. Wanneer zowel het ontwerpcertificaat als een uitvoeringscertificaat zijn bepaald is er officieel sprake van een passiefhuis.