Waarom zijn de huizenprijzen tot en met 2019 zo gestegen?

Tot halverwege 2019 zijn de woningprijzen in Nederland behoorlijk gestegen. De redenen voor deze stijging vormen een ideale mix van factoren. Allereerst is er sprake van een lage hypotheekrente. De lage hypotheekrente zorgde er voor dat woningkopers tegen een lagere rente geld kunnen lenen bij een hypotheekverstrekker. Doordat de lage hypotheekrente voor een groot deel van de woningzoekers de aanschaf van een woning binnen de mogelijkheden bracht is er een soort run op koopwoningen ontstaan.

Een run op woningen
Deze run zorgde er voor dat er zelfs boven de vraagprijs werd geboden. Het prijsopdrijvende effect werd hierdoor versterkt. Er werd minder gekeken naar de daadwerkelijke prijs van de woning maar veel meer naar de maandlasten die iemand moet betalen op basis van de hypotheekrente. Dit doet sterk denken aan de jaren vlak voor de economische crisis die ook wel de huizenmarktcrisis werd genoemd. De prijzen die toen voor woningen werden betaald lagen verhoudingsgewijs veel te hoog.

Prijzen woningmarkt omhoog
Inmiddels liggen de prijzen van veel woningen boven het niveau van vlak voor de huizenmarktcrisis. Dat betekent dat de woningmarkt in 2019 niet gezond is. De woningprijs ligt te hoog. De economische opleving heeft hier ook aan bijgedragen. Door de opleving van de economie is de koopkracht van veel mensen gestegen. Ook het consumentenvertrouwen is toegenomen. Deze factoren in combinatie met de lage rente op hypotheken zorgt er voor dat woningprijzen omhoog zijn geschoten. Het gevaar is dat de economie geen stabiele factor is.

Nieuwbouwwoningen
Economie en handel draait om vraag en aanbod. Omdat tijdens de economische crisis nauwelijks nieuwe woningen zijn gebouwd is het aanbod aan koopwoningen gedaald. Vooral het aanbod aan nieuwe koopwoningen is afgenomen. Daardoor is de vraag naar nieuwbouwkoopwoningen aanzienlijk gestegen en is ook de verkoopprijs van nieuwbouwwoningen gestegen. Als er meer nieuwbouwwoningen worden gebouwd kan het aanbod toenemen en daalt de prijs van de woningen op den duur.

Wereldwijde economie
De economie is afhankelijk van de internationale handelsbetrekkingen en de arbeidsmarkt. De spanningen tussen bijvoorbeeld Amerika en China in de wereldwijde markt hebben in Duitsland al voor een negatief effect gezorgd in de industrie. Dat kan ook in Nederland gebeuren want de Nederlandse economie is ook nauw verbonden met de Duitse economie en industrie. Als het met de Nederlandse economie slechter gaat zal dat een effect hebben op de koopkracht van consumenten. Dat heeft een directe invloed op de woningmarkt. In Europees verband heeft de ECB al haar zorgen geuit voor de economie in de eurozone. Er zijn dus tekenen dat het slechter zal gaan in de EU en dus ook in Nederland op economisch gebied.