Koopwoningprijzen in juli 2019 ruim 7 procent gestegen

In Nederland is de prijs van koopwoningen gestegen in de maand juli van 2019. In totaal kwam de prijsstijging uit op zeven procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dit bericht werd bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op woensdag 21 augustus 2019.

Volgens deze instanties zijn er in de maand juli in totaal 21.039 woningen verkocht. Dat is 7,5 procent meer dan een jaar eerder. Daardoor lijkt het er op dat de woningmarkt aantrekt maar dat is niet helemaal waar. Het aantal woningen dat verkocht wordt is lager dan 2018. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn in totaal 120.976 woningen verkocht. Dat is een daling van 3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

In 2019 lijkt de woningmarkt te stabiliseren. De woningmarkt heeft te maken met een iets afnemende vraag. Dat komt omdat de prijzen van woningen voor veel mensen te hoog liggen. Door te hoge prijzen te vragen voor koopwoningen zijn koopwoningen met name voor starters onbetaalbaar. Dat zorgt er voor dat veel mensen de woningmarkt in 2019 voor gezien houden. Ze wachten af tot de woningprijzen verder gaan dalen. De kans dat de woningprijzen gaan dalen is overigens best wel groot. Wereldwijd staat de economische groei onder druk en dat zorgt er voor dat het consumentenvertrouwen daalt en de koopkracht op den duur ook.

De vrij lage hypotheekrente zorgt er op dit moment nog voor dat woningen door een bepaalde groep betaald kunnen worden. toch heeft de lage hypotheekrente er in feite alleen maar voor gezorgd dat de prijzen op de woningmarkt zijn opgedreven. Dit effect is op een gegeven moment uitgewerkt en dat blijkt aan het einde van 2019 het geval.