Verlaagt de ECB de depositorente in 2019?

De economie van Europa dreigt in een recessie te belanden. Daarom denkt de ECB na over oplossingen. Op donderdag 25 juli 2019 komt de ECB weer bijeen om na te denken over maatregelen die mogelijk in september zullen worden doorgevoerd. Marktanalisten hebben de verwachting dat de ECB de rente verder zal gaan verlagen. Met name de zogenaamde depositorente zal mogelijk worden aangepast.

Depositorente
De depositorente is op dit moment -0,4 procent. Dat betekent dat banken geld moeten betalen als ze geld uitstallen bij de ECB. Doordat banken geld moeten betalen voor geld dat ze uitstallen bij de ECB hoopt de ECB dat banken meer geld in de roulatie gaan brengen. Door bijvoorbeeld geld uit te lenen tegen een lagere rente kunnen consumenten meer geld lenen en kunnen ze meer kopen. Hierbij kun je denken aan een lage hypotheekrente.

De hypotheekrente is echter al behoorlijk laag in 2019. Door de lage hypotheekrente werd de woningmarkt in bijvoorbeeld Nederland aangejaagd en is deze zelfs oververhit geraakt. De woningprijzen zijn omhooggeschoten wat de inflatie weer ten goede is gekomen. Toch zorgt deze ontwikkeling ook voor bezorgdheid want de woningprijzen zijn in bepaalde regio’s in Nederland ongezond hoog.

Een verlaging van de depositorente kan gevolgen hebben voor de hypotheekrente maar wellicht ook voor de spaarrente. Misschien gaat de ECB ook een nieuw opkoopprogramma starten de komende tijd. Naar verwachting zal er op donderdag 25 juli 2019 nog geen uitsluitsel komen over de aanpassing in de rente. Dit uitsluitsel wordt pas in september 2019 verwacht.