Verbod op productie halogeenlampen in Europese Unie per 1 september 2018

Vanaf 1 september 2018 is het in de Europese Unie niet meer toegestaan om halogeenlampen te produceren. Deze lampen verdwijnen in de toekomst ook uit de winkelschappen. De populairse halogeenlampen mogen vanaf 1 september 2018 niet meer worden geproduceerd omdat deze lampen niet voldoen aan de energierichtlijnen. Dat betekent kort door de bocht dat de halogeenlampen die niet meer geproduceerd mogen worden teveel energie bleken te verbruiken.

Verbod op productie halogeenlampen
Het verbond op halogeenlampen is van toepassing op ongerichte lampen op netspanning die op halogeen branden. Dat zijn de gangbare halogeenlampen die in huizen, tuinen en keukens als halogeenverlichting worden toegepast. Deze halogeenlampen gebruiken echter vijf keer zoveel energie als een vergelijkbare ledlamp. Daardoor zijn deze halogeenlampen tegenwoordig technologisch achterhaald en bovendien te vervuilend voor een maatschappij die energiezuinig wil zijn. Het verbod op de halogeenlampen komt niet onverwacht.

Verbod op halogeenlampen eerder al aangekondigd

Ongeveer negen jaar geleden hadden de EU-lidstaten al met elkaar afspraken gemaakt waarin werd vastgelegd dat de verkoop van dit soort lampen in de toekomst verboden zou worden. Dat is eerder ook gebeurd met gloeilampen. Door het verbod op de energieverslindende halogeen lampen moet het energieverbruik door verlichting aanzienlijk worden verlaagd. De Europese Commissie heeft berekend in dat Europeanen gezamenlijk jaarlijks 48 terawattuur aan elektriciteit zouden kunnen besparen als ze hun halogeenlampen inwisselen voor led-lampen.