Uitzendonderneming Manpower koopt Ciber Nederland in 2016

Manpower is een Amerikaanse uitzendorganisatie die wereldwijd vestigingen heeft. Ook in Nederland heeft Manpower vestigingen. Manpower wil echter als uitzendbureau sterker vertegenwoordigd zijn op de ICT markt in Nederland.  Daarom heeft Manpower plannen om de Nederlandse tak van ICT-detacheerder Ciber over te nemen. Dit maakte de uitzendorganisatie maandag 6 juni 2016 bekend.

Meer personeel

Door de overname van Ciber door Manpower krijgt de Amerikaanse uitzendorganisatie er meer dan vierhonderd medewerkers. De financiële details met betrekking tot de overname zijn niet naar buiten gebracht. Volgens topman Jilko Andringa die verantwoordelijk is voor Manpower in Noord Europa is er een toenemende vraag naar ICT professionals. Dit komt volgens hem door de snelle vooruitgang in de technologie. Door de overname van Ciber kan Manpower volgens Jilko Andringa nog meer ICT-talent aan haar klanten te bieden.

Grote uitzendorganisaties

Het Amerikaanse uitzendbureau Manpower staat in de top drie van grootste uitzendbureau’s ter wereld. Net als Ciber heeft ook Manpower een beursnotering in New York. Het Zwitserse Adecco en het Nederlandse uitzendbureau Randstad zijn wereldwijd echter groter dan Manpower. Verschillende uitzendbureau’s in de wereld proberen doormiddel van overnames hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Daarbij moeten keuzes worden gemaakt. Sommige uitzendbureau’s zijn algemeen en richten zich op verschillende marktsegmenten. Daarnaast zijn er ook uitzendbureau’s die zich specifiek richten op een bepaalde markt zoals de techniek, bouw, zorg, zakelijke dienstverlening en overheid.

Reactie van Technisch Werken

Het is niet altijd makkelijk om een goede keuze te maken.  Van te voren kan men niet goed inschatten met welk segment van de markt het goed zal gaan. Wie had bijvoorbeeld verwacht dat de huizenmarkt zo sterk zou groeien in 2015 en 2016? En wie had vvoorzien dat de olieprijs zo sterk zou dalen dat verschillende bedrijven in de petrochemische sector maar moeilijk kunnen overleven? Dat ICT belangrijk is weet iedereen maar zijn uitzendbureau’s wel effectief in de ICT sector?  Of weten ICT ers via social media zelf wel een passende baan te vinden en hebben ze geen uitzendbureau’s (meer) nodig? Of de overname van Ciber door Manpower verstandig is geweest zal de toekomst duidelijk moeten maken.