Drukte op woningmarkt zorgt voor vertraging hypotheekverstrekking in 2016

Het gaat steeds beter met de woningmarkt in Nederland.  De vraag naar bestaande woningen neemt toe. Er worden meer woningen bekeken en de periode dat een woning te koop staat wordt steeds korter. De drukte op de woningmarkt heeft echter ook een aantal negatieve gevolgen.  De hypotheekverstrekkers kunnen de drukte maar nauwelijks aan. Er onstaat traagheid bij de hypotheekverstrekking door banken. Deze vertraging kan verstrekkende gevokgen hebben.

Boetes

Er kunnen zelfs boetes worden opgelegd aan de kopende partij indien deze partij op het laatste moment toch van de koop moet afzien omdat de hypotheek op het laatste moment toch niet gesloten kon worden. Normaal kreeg men deze informatie van banken eerder maar vanwege de drukte duurt het steeds langer voordat men uitsluitsel heeft of de hypotheekaanvraag wordt goedgekeurd door de bank of niet. De vertraging kan er ook voor zorgen dat iemand zijn of haar hypotheek te laat rond krijgt en de woning aan hun neus voorbij moet zien gaan.

VEH

De NOS heeft deze bevindingen te horen gekregen tijdens een rondgang langs partijen in de markt. Hans André de la Porte is een woordvoerder bij Vereniging Eigen Huis (VEH). Hij vertelt dat banken in Nederland moeite hebben met het overschakelen van hun rol in het hypotheekadvies naar het in behandeling nemen van de hypotheekaanvragen. Met name tijdens de economische crisis hebben banken zich vooral gericht op het geven van hypotheekadvies en het beperken van financiële risico’s. Nu moeten banken ook weer actief hypotheken gaan verkopen aan hun cliënten.  Niet alle cliënten merken dat ze vertraging hebben met hun hypotheekaanvraag.

Zzp’ers

Sommige hypotheekaanvragers merken meer vetraging of terughoudendheid van hypotheekverstrekkers dan andere. Vooral de hypotheekaanvragen van zzp’ers duren langer. Dit komt doordat er bij de hypotheekaanvragen van zzp’ers meer documenten moeten worden beoordeeld door de hypotheekverstrekker. Het is echter wel zo dat niet ovoveral in Nederland de woningmarkt even hard aantrekt. Met name in Amsterdam en Utrecht trekt de woningmarkt hard aan. In kleinere steden gaat het minder snel. De verschillen in Nederland zijn groot daardoor hebben niet alle hypotheekverstrekkers het even druk.

Reactie van Technisch Werken

Het is natuurlijk lastig om na jaren van economische crisis weer de omslag te maken naar een positieve tendens in de woningmarkt. Bijzonder aspect in dit geheel is dat de crisis op de woningmarkt of de huizenbubbel in feite is veroorzaakt door de hypotheekverstrekkers zoals banken. Uiteraard speelt ook de hebzucht van de huizenkoper en de bank een grote rol. Nu wordt men kritisch en dat moet ook. Torenhoge schuld is voor niemand goed en een schuld die niet wordt afgelost is al helemaal rampzalig.  Goed dat men voorzichtig wordt met het verstrekken van hypotheken echter moeten gevallen waarbij de hypotheek gemakkelijk gedragen kan worden door de hypotheeknemer(s) niet worden vetraagd.