TSMC gaat twee chipfabrieken bouwen in de Verenigde Staten

De Taiwanese chipmaker TSMC zal twee chipfabrieken gaan bouwen in de Verenigde Staten. De bouw van de twee fabrieken zou gaan om een bedrag van 40 miljard dollar. Dat is omgerekend 38 miljard euro. De bouw van de chipfabrieken kan daardoor worden beschouwd als een van de grootste buitenlandse investeringen in de geschiedenis van Amerika. Voor Amerika kan deze ontwikkeling als een groot succes worden beschouwd. Er is namelijk wereldwijd een groot tekort aan chips voor computers en elektronica.

Dat zorgt er voor dat ook de productie van auto’s, computers en machines vertraagd. Door de bouw van nieuwe chipfabrieken kan Amerika in de toekomst rekenen op meer onderdelen die noodzakelijk zijn voor de bouw van de hiervoor genoemde producten en nog meer. Dat maakt dat de bouw van de fabrieken een nieuwe impuls kan geven aan de Amerikaanse industrie. De twee fabrieken worden geplaatst in de Amerikaanse staat Arizona komen.

De eerste fabriek zal naar verwachting op gaan in 2024. Ongeveer twee jaar later zal de tweede fabriek opengaan. Door de fabrieken ontstaan ook meer banen in Amerika. In totaal zouden volgens het Taiwanese bedrijf 10.000 nieuwe banen ontstaan. Daarvan ontstaan 4.500 bij TSMC zelf en de overige banen ontstaan bij toeleveranciers. De Amerikaanse president Joe Biden heeft benoemd dat hij erg blij is met de investering.